Yolcu360 Blog
Audi is using augmented reality to increase efficiency in logistics planning.Photo was taken during the development phase in January 2020.
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Audi’den Yeni Artırılmış Gerçeklik Uygulaması: LayAR

Audi’den Yeni Artırılmış Gerçeklik Uygulaması: LayAR

Başarılı Alman araba üreticisi Audi, karmaşık lojistik işlemlerini gerçekleştirebilmek üzere artırılmış gerçeklik kullanarak çalışmalar yapıyor. Konteyner ve raf gibi araçlar üç boyutlu hologramlar ile oluşturulup özenli bir şekilde yerleştirilerek istenen özellikleri seçiliyor. Audi’den yeni artırılmış gerçeklik uygulaması LayAR detaylarını derledik.

Audi’den Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi: LayAR

Audi’den yeni artırılmış gerçeklik uygulaması LayAR adını verdikleri artırılmış gerçeklik sistemini lojistik işlemlerinde kullanmaya başlayarak daha efektif bir planlama ve üretim süreci elde etme amaçlanıyor. Bu sistemi ilerleyen zamanlarda tüm işlem süreçlerinde uygulamayı da hedefliyor. LayAR ismi İngilizce “Layout” ve “Augmented Reality” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş olup, kelimeler artırılmış gerçeklik ile yerleşim veya model planı oluşturma şeklinde Türkçeye çevrilerek açıklanabilir. Audi bu teknolojiyi kullanarak bahsedilen kutu, konteyner, raf ve çizgi bantlarının CAD (Computer Aided Design) verileri ile birlikte üç boyutlu hologramlarını oluşturuyor. Fiziksel ortama sanal bir şekilde gerçek boyutlarına bağımlı olarak yansıtılan bu araçlar ile istenilen planlamalar oluşturulup, doğru hesaplamalar elde edilebiliyor. Bu durum tasarımlardaki eksikliklerin, potansiyel geliştirmelerin ve atlanabilecek önemli hataların önceden fark edilerek düzeltilmesini sağlıyor.

LayAR Teknolojisi

Audi üretim tesisleri, LayAR teknolojisini yayarak geliştirmeyi amaçlıyor. Bu yolda gelişmelere açık bir kaynak kullanıyor. Son hali ile yansıtılan sanal nesnelerin birden fazla kullanıcı tarafından eş zamanlı görüntülenmesi sağlanabiliyor. Aynı zamanda bu kullanıcılar araç ve nesnelerin boyutlarında oranlı olarak büyütme ve küçültme, altı farklı eksende hareket ettirme yapabiliyor. Olası tüm açılarda döndürme ve şekiller üzerinde oynamalar yapma gibi opsiyonları kullanma seçeneğine sahip oluyorlar. Bir süredir sürücüsüz taşıma sağlayabilecek yeni sistemlerini de araçların en optimal teslimatı için geliştiren Ingolstadt atölye ekibi yazılımı farklı boyutlara taşımayı planlıyor. 

LyAR ile Arabalar Artırılmış Gerçeklik Ortamında İncelenecek

Yapay zekanın beklentilerin çok ötesine geçmesi üzerine birçok sektörün farklı alanları otomasyon fikri ve uygulamaları ile değişti. Ingolstadt ekibinin de katıldığı bu gelişim süreci aynı endüstri içinde birçok fikri gerçeğe dönüştürmek için kullanılabiliyor. Audi’nin LayAR ile üretim sürecindeki bazı noktaları optimize etmek için başlattığı bu süreç, artırılmış gerçekliğin pandemi dönemi ile gelen sıkıntılarından birine de aktif bir çözüm sunabilir. Bu konuda da araştırmalarını sürdüren firmanın, siteleri üzerine ekleyecekleri bir yazılım ile arabaların artırılmış gerçeklik ortamında inceleniyor gibi görüşe sunulacak.

Audi Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi LayAR Aktif Kullanılacak

İstenilen aracın iç ve dış tasarımını küçük detaylarına kadar incelenebilir kılınacak. Aracın iç ortamı ve belirli koşullar içerisinde ürettiği sesi aktarmasını ve teknik özelliklerini simule ederek gösterebilmesini sağlayabilmeleri ile birlikte, uzaktan satın alma işlemini yapabilecek. Alıcı için günümüz koşulları çerçevesinde daha uygun bir duruma getirmeyi sağlamayı amaçlıyorlar. Bunun gibi hemen akla gelmeyecek birçok fikir ve uygulamaları mümkün kılan yapay zekâ teknolojileri araç endüstrisini kökünden değiştirme potansiyeline sahip. Audi bunun farkında olacak ki önümüzdeki tarihler içerisinde ana fabrikalarında elektrikli otomobillerinin üretiminde de bu teknolojileri aktif bir şekilde kullanmayı planlıyor.

Audi Dikiz Aynasını Kaldırdı!

2020 Audi A3 Fiyatı ve Özellikleri

Yorum ekle