Yolcu360 Blog
atlantis-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Kayıp Şehir Atlantis Hakkında Az Bilinen 5 Gerçek

Kayıp Şehir Atlantis Hakkında Az Bilinen 5 Gerçek

Kayıp Şehir Atlantis efsanesini daha önce duymuş muydunuz? Yunan Tanrısı Poseidon’un şehri, ünlü filozof Platon’un bir gecede yok olan kusursuz adası. Gelin bu gizemli kayıp şehir Atlantis hakkında az bilinen gerçekleri birlikte keşfedelim. 

Emin olun Atlantis’te araba sürebilseydiniz, Yolcu360 orada olurdu! Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
atlantis.jpg

Atlantis Şehri 

Kayıp şehir Atlantis’i bilmeyenimiz yoktur. Fakat yine de bu efsanenin detaylarını sizlerle paylaşalım. Aslına bakarsanız Atlantis, geçmiş çağlarda sular altında kalan ve beraberinde koskoca bir medeniyeti de derinliklere götüren efsaneleşmiş bir ada. Peki sizce Atlantis diye bir yer gerçekte var mıdır? Gizemlerle dolu adaya gitmek mümkün müdür? Maalesef elimizde bulunan tüm kanıtlar Atlantis şehrinin aslında var olmadığını bizlere açıkça gösteriyor.  Nitekim ünlü Yunan filozof Platon’un da kitabında belirttiği gibi “Tek bir gecede denizin derinliklerinde kaybolan” hayali adadan başka bir şey değildir. atlantis.jpg

Atlantis Şehri Nerede?

Bizler her ne kadar Atlantis şehrinin olmadığını kabullensek de aklımızda bazı soru işaretleri beliriyor. Efsanelerde adı geçen Atlantis şehri nerededir? Pek çok bilinmez gibi bu hayali şehrin de yeri tam olarak bilinmemektedir. Colombus’tan bu yana yapılan araştırmalar sayısız cevaba bizleri sürükledi. 20. yüzyılda yapılan araştırmalar Atlantis’in M.Ö. 1600’lü yıllarda gerçekleşen Santorini kıyıları açıklarındaki volkanik patlama ile yok olduğunu öne sürdü. 1950 yılına geldiğimizde ise Marie Tharp ve Bruce Heezen tarafından Atlantik Okyanusu tabanının ilk kez detaylı bir haritasını oluşturmak için çalışmalar başladı. Fakat ortaya çıkan bu haritanın hiçbir yerinde herhangi bir kayıp ada görmek mümkün değildi.

Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte gerçekleşen araştırmalar sonucu yıllar geçmesine rağmen Atlantis şehrine dair herhangi bir ize rastlanmadı. Hatta tektonik levha düzeni bizlere Atlantis şehrinin var olmasının imkansız olduğunu da ortaya koydu. Tektonik hareketlilik sonucu ülkeler kaydıkça, deniz tabanı da bu süreçte daha geniş alana yayılma fırsatı elde etmiştir. Yani kayıp şehir olarak nitelendirdiğimiz Atlantis’in batması için herhangi bir bağlantı kalmamıştır. 

Kayıp Şehir Atlantis Efsanesi

atlantis.jpg

Gelin size kayıp şehir Atlantis efsanesinden bahsedelim. Atlantis adı Platon’un ünlü diyaloglarından ikisi Timaeus ve Critias’ta yer almaktadır. Söz konusu diyaloglar ise mükemmel bir toplumun nasıl olması gerektiği ve bu toplumun ortaya çıkaracağı dönüşüm ile ilgilidir. Kitapta Sokrates, çevresindekilere mükemmel bir toplum yaratmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğini düşünmelerini söyler. Kendisi ise Atinalıların mükemmel toplum olarak nitelendirdiği tabire yaklaştığını dile getirir. Platon’a göre Atlantis, Herkül Sütunları’nın ötesinde yer alan, Batı Avrupa ve Afrika’nın birçok kısmını fetheden ve Solon’un zamanından 9.000 yıl önce Atina’yı fethetmeye çalışan, bir uygarlıktır. M.Ö. 9500 yılında her ne kadar Atina’yı fethedecek güce sahip olan bu medeniyet başarılı olamaz.

Bir gecede okyanusa batan bir bu uygarlık Atlantis’in ta kendisidir. Atlantis’in nerede olduğu, gerçekten var olup olmadığı ve gizemleri günümüzde dahi pek çok bilim insanının, yazarın ve düşünürün araştırma konusu olmuştur. Platon’un anlattığı hikâyede ise Atlantis birbiri içine geçmiş birkaç adadan meydana gelmiştir. Su kanalıyla çevrili bir alanda bulunan ada, iç içe geçmiş dokuz su ve dokuz kara çemberiyle çevrilmiştir. Atlantis hükümdarı, Yunan mitolojisinde de sık sık adı geçen ve deniz tanrısı olarak bildiğimiz Poseidon yani Neptün’dür. Neptün’ün Atlantis’te eşi Cleito ve beş ikiz olmak üzere toplam on oğlu ile birlikte yaşadığı düşünülmektedir.

Bu on erkek çocuktan biri olan Atlas’ın ortadaki adanın kralı olduğu da söylentiler arasında yer almaktadır. Poseidon’un diğer dokuz oğlu ise çember şeklindeki dokuz adanın hükümdarları olmuşlardır. Peki Atlantis’te şehir hayatı nasıldı? Kayıp şehir Atlantis’te evler belirli bir düzene sahip ve uyum içinde dizayn edilmişti. Tüm evlerin çatıları kırmızı bakırdan yapılmıştı. Böylece güneş vurduğunda pırıl pırıl parlamaya başlıyordu. Nitekim ortada yer alan ada yani Atlantis kusursuz bir şekilde inşa edilmiştir. 

Kayıp Şehir Atlantis Hakkında Az Bilinen 5 Gerçek

atlantis.jpg

Kayıp şehir Atlantis hakkında az bilinen 5 gerçek listemizi inceleyelim.

  1. Atlas Okyanusu’nda sıklıkla gerçekleşen volkanik hareketler 1900’lü yıllarda dikkatleri bu bölgeye çekti. Özellikle Paul ve Pauline Vayntsveyga Zalittski adında Kanadalı çiftin araştırmaları oldukça çarpıcıydı. O yıllarda okyanus dibinde gerçekleşen araştırmalar sonucu “Bermuda Şeytan Üçgeni” olarak adlandırılan bölgede batık bir şehir bulundu. Küba kıyılarına sadece 700 metre uzaklıkta yer alan bu batık şehirde yollar, tüneller ve piramitler dahi yer alıyordu. Bu sebeple kayıp şehir Atlantis hakkında az bilinen 5 gerçekten en dikkat çeken; hatta tüylerimizi ürperten maddelerden biridir. 
  2. Mısır’ın önemli hükümdarlarından biri olan III.Ramses de kayıp şehir Atlantis’ten bahsetmiştir. Hatta yazdığı yazılarında Atlantislerin büyük su dairesi üzerindeki kara parçasından ve adalardan, dünyanın ucundan; dokuzuncu kuşaktan geldiklerini anlatmıştır. Nitekim dokuzuncu kuşak olarak nitelendirdiği bölge Antik Mısır, Yunan ve Roma arasında yer alan bir coğrafi konuma denk gelmektedir. 
  3. Kayıp şehir Atlantis hakkında az bilinen 5 gerçekten bir diğeri ise Atlantislilerin atası. Atlantisliler’in soyunun Aryan ırkına dönüştüğü yer alan iddialar arasındadır. Aryan ırkı size tarihten tanıdık gelmiş olabilir. Hitler başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan saf ırk yani aryan ırkının çıkış noktası Atlantisliler’e kadar uzanmaktadır. 
  4. Efsane bu ya kayıp şehre ait pek çok sıradışı bilgi ile karşılaşıyoruz. Bunlardan biri ise Moritanya’da gerçekleşen gizemli doğal yapı olarak bilinen “Sahra’nın Gözü” nün Atlantis’e açılan bir kapı olduğunun düşünülmesidir. 
  5. Kayıp şehir Atlantis hakkında az bilinen 5 gerçek listemizin son maddesi ise oldukça etkileyici. Platon’un diyaloglarında yer alan hikayelerde çoğunlukla Atlantis şehri, politik bir teori olarak bahsedilmiştir. Yani Kendi politik teorilerini halka anlatmak için yarattığı bir efsane olarak görülmektedir. Hatta bazı akademisyenler bu öngörüyü daha da ileriye götürmüştür. Yani Platon’un anlatmış olduğu bu hikayeyi Truva Savaşı’ndaki bazı ögelerden yararlanarak oluşturduğunu da savunmaktadırlar. 

 

Yorum ekle