Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Arslantepe Höyüğü | Malatya Gezilecek Yerler

Arslantepe Höyüğü | Malatya Gezilecek Yerler

Türkiye‘nin Doğu Anadolu Bölgesi‘nde yer alan Malatya, her ne kadar Malatya Kayısısı ile göz önünde olsa da birçok tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmakta.

Arslantepe Höyüğü

Sevgili seyahat tutkuları bu hafta rotamızı Erguvanlar diyarı Malatya’ya çeviriyoruz. Gelin ucundan bucağından bu kaysı diyarını keşfe çıkalım. Rotamızda sadece ülkemiz ve bizim için değil tüm dünya için önem arz eden bir yer var; Arslantepe Höyüğü. Öncelikle bilmeyenler için Höyük: tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepedir. Dünyanın sıfır noktası olarak gösterilen Şanlıurfa da bulunan Göbeklitepe Höyüğünü duymuşsunuz.

Arslantepe Höyüğü de işte en az orası kadar tarihe etki eden bir yerdir. 5000 yıllık kerpiçten yapılmış bir saray düşünebiliyor musunuz? Biz bile günümüz teknolojisinde bir yere kadar ayakta tutarken yaptığımız eserleri, kerpiç gibi öylesine hassas bir malzemeden yapılmış bir saray nasıl 5000 yıl ayakta kalmıştır.

Arslantepe Höyüğü, Malatya şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunuyor. Bulunduğu yer eski adı Ordudüzü şimdi Orduzu beldesi olarak geçiyor. İlk olarak 1930’lu yıllarda Fransız bir arkeolog tarafından kazılmaya başlanan Arslantepe 1961 yılından itibaren sürekli bir çalışma alanı olmuştur.

Malatya oto kiralama kapsamında Malatya araç kiralama için tıklayınız.

Arslantepe Höyüğü gezisi

Arslantepe Höyüğü 2014 yılında dünya miras geçici listesine alınmıştır. Kalıcı listeye girmek için 2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak üzere Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) adına Portekiz’den gelen uzman Mariana Correia’nın başkanlığındaki heyet, rapor hazırlayıp, höyükte incelemede yapmıştır. Geçtiğimiz yıl höyüğü 50 bin kişi ziyaret etmiş genel olarak Göbeklitepe Höyüğünü ziyaret eden turistler aynı koridorda burayı da ziyaret ediyorlarmış.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda; M.Ö.3300-3000 yıllarına ait kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuş. Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezmiş. Arslantepe Höyüğü kazı çalışmaları hala devam etmektedir.

Arslantepe ören yeri pazartesi günleri kapalı olup diğer günler 08.00 – 16.45 saatleri arasında ziyarette açık oluyor. Eğer bu aylarda ziyaret edecekseniz havaya uygun giyinmenizi tavsiye ediyorum zira birazcık üşüyebilirsiniz. Orada görevli olan Zafer Bey oldukça kibar ve misafirperver bize soğuk havada selam verir vermez çay ikram etti ve Arslantepe höyüğünü anlatmaya. Malatya seyahat planlıyorsanız en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ediyorum bir sonra ki gezi rotamız yine Malatya’dan olacak.

Malatya gezi rehberi için tıklayınız.

Malatya otelleri

Arslantepe Höyüğü gezisi için şehre geldiyseniz konaklama konusunda kafanız rahat edebilir. 🙂 Çünkü her bütçeye uygun konaklama opsiyonu Malatya’da mevcut.

  • Anemon Malatya
  • Ramada Malatya
  • Malatya Park Otel
  • Divalin Hotel Malatya
  • Malatya Hilton Otel
  • Avşar Otel Malatya
  • Aksaç Otel Malatya

Malatya araç kiralama için Malatya Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Malatya mutfağı
En meşhur Malatya yemeklerini biliyor musunuzMalatya’da ne yenir ne içilir sorusunun cevabını merak ediyorsanız, Malatya mutfağının yemeklerinde et ve bulgur iki önemli malzemedir. Bulgur ve et ağırlıklı köfteleri vardır; Analıkızlı, İçli köfte, Kiraz Yaprağı KöftesiKurşun Geçmez Köfte ve Keloğlan Köftesi.
kurşun geçmez köfte
kurşun geçmez köfte

Malatya mutfağının en gözde yemeklerinden birisi de kağıt kebabı diyebiliriz. Arslantepe Höyüğü gezisi sonrasında mutlaka tatmanızı da öneririz. 🙂 Bunlar dışında Malatya’nın meşhur lezzetleri:

  • Kuzu Dolma
  • Kaburga Dolması
  • Külah Dolması
  • Dut Helvası 
  • Geleli Kebap 
  • İncik Kebabı
  • Kuzu Tandır
  • Patlıcan Tava
  • Domates Kebap 
Malatya gezilecek yerler sonrası alışveriş

Malatya gezilecek yerler listenizi tamamladıktan sonra buradan hediyelik alışveriş yapmak isteyenler geleneksel çarşı ve pazarlara uğrayabilirler. Hatta Malatya Pazarı‘da kayısısı kadar meşhur. Eve dönüş yoluna çıkmak için hazırlık yapıyorsanız, lezzetli Malatya kayısısını da bu pazarlar’dan alabilirsiniz. Malatya geleneksel el sanatları açısından gelişmiş. Halı ve kilim dokumacılığı ile de öne çıkan şehir de hediyelik eşya olarak yörenin el sanatlarının bir örneği olan tahta çivili ayakkabılar alınabilir.

Malatya’ya nasıl gidilir? / Malatya ulaşım 

Arslantepe Höyüğü için yola çıkmaya hazırsanız, size birkaç ipucu vermek isteriz. Malatya – İzmir arası kaç km? Malatya İzmir arası yaklaşık 1.136 kilometre. İzmir Alsancak araç kiralama ve İzmir Bornova araç kiralama fırsatlarını kullanarak,  Malatya Arslantepe Höyüğü için keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Malatya – Ankara arası ise yaklaşık olarak 631 kilometre. Ankara Kavaklıdere araç kiralama ya da Ankara Kızılay araç kiralama olanaklarına bakarak, seyahatinizi eğlenceli bir keşif gezisine çevirebilirsiniz.

Malatya İstanbul kaç km / Malatya İstanbul kaç saat diye düşünüyorsanız, Malatya – İstanbul arası 1.038 kilometre. İstanbul Malatya gidiş güzergahı‘nı merak ediyorsanız, İstanbul Kadıköy araç kiralama veya İstanbul Beşiktaş araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, araba ile gezerek ve keşfederek Malatya’ya 12 saat 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekle