Yolcu360 Blog
aracinizi-yaza-hazirlayin
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Aracınızı Yaza Hazırlayın: 6 Altın Kural

Aracınızı Yaza Hazırlayın: 6 Altın Kural

Aracınız yaza hazır mı? Bakımlarını yaptırdınız mı? Peki yakıp, kavuran yaz sıcaklarına aracınız ne kadar dayanıklı? Aracınızı yaza hazırlayın, rahat edin!

Aracınızda Yaz Hazırlıkları: 6 Altın Kural

Havalar yavaş yavaş ısınmaya başlıyor. Güneşi üzerimizde hissetmeye başladığımız bu aylarda kıyafetlerimizde birtakım değişikliklere gideriz. Artık kabanları, ceketleri, botları bir kenara bırakır ince tişörtler, şortlar, terlikler giyeriz. Kuş gibi hafifleriz adeta. Biz nasıl mevsim geçişlerinde kıyafet değiştiriyorsak arabamızın da rahatlama vaktidir. Kalın kış lastiklerinden, zincirlerden kurtulup yola kolay adapte olabilen yaz lastiklerine geçiş yapmanın tam zamanıdır. Unutmayın arabanız da en az sizin kadar hassastır. Güneşin kavurucu sıcakları başlamadan birtakım yaz hazırlıklarına ihtiyacı vardır. 

aracinizi-yaza-hazirlayin-1

Sıcak Havada Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler yazımızı okumak için tıklayın.

Aracımıza çocuğumuz gibi bakmayı severiz. Yıkarız, temizleriz, camlarında yansımamızı görene kadar parlatırız. Zarar görmemesi için koruyup kollarız. Araç sahipleri bizim ne demek istediğimizi gayet iyi anladılar. 

Aracımız fiziki bakımdan yaza hazır gibi görünse de içerisinde bizim fark edemediğimiz problemleri olabilir. Yağ değişimi, akü ve fren balataları karşılaşabileceğimiz problemlerden bazılarıdır. 

Sorunsuz bir yaz tatili yapabilmek elbette hepimizin isteği. O halde aracınız yaza hazırlıklı mı birlikte kontrol edelim. 

Kusursuz Yol Tutuşu: Lastikler

aracınızı-yaza-hazırlayin

Lastikler, kış mevsimine girerken sürücülerin dikkat ettiği en önemli konulardan biridir. Aslında aynı özveriyi yaz mevsimi için de göstermeliyiz. Kışın soğuğundan etkilenen araba lastikleri yazın sıcağı karşısında da bir o kadar hassastır. Hava sıcaklıkları belirli bir seviyeye geldiği zamanlarda ki bu değişimi bahar aylarında yaşamaya başlarız, yaz lastiklerine geçiş yapılması gerekir. 

Eğer yaz aylarında da kış lastiklerinizi kullanmaya devam ederseniz lastiklerinizin ömrünü kısaltmış olursunuz. Aynı zamanda fren mesafenizin uzamasından dolayı güvenlik problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kusursuz sürüş keyfi ve güvenli yol tutuş için öncelikle dikkat edilmesi gereken lastiklerin sağlamlığıdır. Lastiklerinizin sahip olması gereken belirli bir basınç seviyesi vardır. Yakıt tasarrufu ve sürüş güvenliğiniz için basınç miktarı belirlenen seviyenin altında olmamalı ya da üzerine çıkmamalıdır. 

Aracınızın Kalbi: Akü

Bir araçta akü yoksa o aracın çalışması mümkün değildir. Bu yüzden aküyü “aracın kalbi” olarak nitelendirmek yerinde olacaktır. Yaz hazırlıkları içerisinde ilk sıralarda yer alan akü kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Artan sıcaklıklardan dolayı akülerin oksitlenme olasılığı artar. Oksitlenen akünün haliyle ömrü kısalır ve aracınıza zarar vermeye başlar. Yaz ayları akünün en büyük düşmanıdır. Yolculuklarınızın yarıda kalmaması için akünüzü sık sık kontrol etmeli ve gerektiğinde servis götürmelisiniz.

Güçlü Performans İçin: Motor Yağı

aracinizi-yaza-hazirlayin-.jpg

Aracınızın sorunsuz çalışması için temiz bir motor yağına ihtiyaç duyarsınız. Vücuttaki dolaşım sistemi gibi aracınızın da devir daimini sağlayan motor yağıdır. Özellikle “10.000 bakım” adı altında uygulanan bakım ve onarım kalemleri arasındadır. Yaz aylarındaki yoğun sıcaklık artışı sebebiyle aracınızın motoru daha fazla güç harcamaya başlar. Daha fazla çalışan motordaki yağ haliyle daha çabuk kirlenir. Bu yüzden yaza girmeden önce motor yağınızı kontrol ettirmeniz de fayda var.

Aracınızın Akciğerleri: Soğutma Sistemi

Her ne kadar soğutma sistemi desek de aslında birkaç bölümden oluşuyor. Hava filtreleri, radyatör hortumu ve klima sistemleri ayrı ayrı olsalar da bir bütündür. Araçların sahip olması gereken ortalama sıcaklık 93 derecedir. Artan yaz sıcakları sebebiyle bu seviyeyi koruyabilmek oldukça zorlaşır. Bu yüzden sağlam bir hava filtresine ve radyatör hortumuna ihtiyaç duyarsınız. 

Eğer aracınızın yaza henüz hazır olmadığını düşünüyorsanız, kavurucu sıcaklar başlamadan bir an önce servis uzmanlarına kontrol ettirmelisiniz. Aracınızın ömrünü uzatmanın yanı sıra yakıt tasarrufu da elde edersiniz. 

Yaz aylarında klimasız araç kullanmak neredeyse imkansızdır. Aracınızın ortalama iç sıcaklığı 10 derecenin de altında olması gerekir. Püfür püfür yolculuk için klima bakımınızı aksatmamalısınız. 

Önce Güvenlik: Fren Sistemi

aracınızı-yaza-hazırlayin-1

Kış aylarının koşuşturmacasında aracınız epey yıpranıyor. Trafikte sürekli dur-kalk yapmanız frenlerinizin ömrünü oldukça kısaltıyor. Çoğu zaman farkına varmıyorsunuz ya da gözden kaçırıyorsunuz. Fakat yol güvenliğiniz için öncellikle dikkate almanız gereken nokta fren sistemidir.

Frenlerinizden ses geliyorsa, aracınızın fren mesafesi arttıysa bir an önce aracınızı servise götürmelisiniz. Aksi takdirde yolculuklarınız istenmedik durumlarla sonuçlanabilir. 

Yazın Vazgeçilmezi: Sıvı Tüketimi

Vücudunuzun her gün belirli miktarda su tüketmeye ihtiyacı vardır. Tıpkı sizin gibi aracınızın da sıvıya ihtiyacı olur. Aracınızın radyatör bölümü gibi çeşitli mekanizmaların çalışması için suya gereksinim duyar. Özellikle yaz aylarındaki sıcaklık artışıyla sıvıların buharlaşması söz konusu olabilir. Gerekirse aracınıza her kullanışınızda sıvı seviyelerini gözden geçirmelisiniz. Hidrolik yağ, şanzıman yağ ve radyatör su seviyelerini yaz hazırlıkları yaparken mutlaka kontrol etmelisiniz.

Yaz Lastiği Özellikleri

  • Dört mevsim lastiklere benzeseler de özellikle yaz sıcaklıklarına göre tasarlanmıştır. 
  • Yaz lastikleri üzerinde yer alan daha az girintiye sahip dişler sayesinde aracınızın yol tutuşu artar. Diş derinliği ise ortalama 1.6 milimetre olmalıdır.
  • Kış lastiklerine oranla daha sessiz ve yumuşak bir sürüş sağlar. 
  • Yıpranan lastikler dolayı yol tutuşunuz zayıflar ve fren mesafeniz artar. Ayrıca yaz lastikleri ise aracınıza ekstra çekiş gücü sağlayarak yola hakim olmanızı sağlar. Bu sayede frenleme görevi görür. 
  • Yaz lastikleri, tekerleklerin dönüş kuvvetini düşüreceği için size yakıt tasarrufu sağlar. 

Bakımları Tam Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle