Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Aracınızı Kış Mevsimine Hazırlamak İçin Önemli Tavsiyeler

Aracınızı Kış Mevsimine Hazırlamak İçin Önemli Tavsiyeler

Kış başladığında özellikle bazı şehirlerde araç için önemli kontrollerin yapılması gerekir. Zira, aracın aküsü, motoru, lastikleri kış soğuklarına farklı tepkiler verebilir. Bu nedenle yazın hiç bir sorun yokken tam da kara kışın ortasında yolda kalma hikayeleri daha çok yaşanır. Peki, arabanızı kışa nasıl hazırlarsınız? Aracınızı Kış mevsimine hazırlamak için önemli tavsiyeler adı altında detayları derledik.

Kış Mevsimine Arabanızı Hazırlayın!

Araba kış malzemeleri konusu, yürüyen aksamın bakımını kapsadığı gibi kişisel ihtiyaçları da kapsayabilir. Burada öncelikle kış öncesi bir uzman bakımı iyi olabilir. Bozuk ya da bozulma ihtimali olan bir şey varsa önlem almak, yolda kalarak çok daha fazla masraf yapmanıza karşı bir önlem olacaktır.

Kış öncesi;

  • Akü bakımı,
  • Antrifriz bakımı,
  • Motor yağı,
  • Motor hava filtresi bakımı,
  • Cam suyu kontrolü,
  • Silecek kontrolü
  • Kış Lastiği
  • Lastik zinciri,
  • klima bakımı

Kış koşullarına karşı araçta battaniye, su, eldiven, kar temizlemek için spatula bulundurmak da hayat kurtarabilir.

Antifiriz

Aracınızı Kış mevsimine hazırlamak için önemli tavsiyeler başlığında ilk önemli detay antifiriz. Antifiriz soğuk havalarda aracın ihtiyaç duyduğu bir kış bakımı olarak görülse de aslında her mevsim kullanılmalıdır. Bir alkol çeşidi olan antifiriz; araç motorunun ve motor bağlantılarının donmasını ve ısınmasını engelleyen bir sıvıdır. Arabaya antifiriz koymadan önce aracın soğuk olduğundan emin olunmalı.

  • Aracın kaputu açılır ve şekli ızgaraya benzeyen radyatör bulunur,
  • Radyatörün kapağı ve yedek su kapağı açılır,
  • Radyatörün  hemen altında bulunan tahliye kapağı açılarak içindeki su dışarıya boşaltılır,
  • Su tahliye edildikten sonra kapak sıkıca kapatılır,
  • Ardından alınan 3 litre kadar antifiriz yavaş yavaş radyatörün içine dökülür,
  • Antifirizi koyduktan sonra bir de üzerine saf su eklenir,
  • Antifiriz ve su radyatörü doldurduğunda araç çalıştırılır,
  • İlk araç çalışırken su kaybı meydana gelir. Su standart doluluk seviyesine gelene kadar su eklenir,
  • Motor standart araç ısısına gelene kadar ve fan açılana kadar su ekleme işlemini yapılmaya devam edilir,
  • Aracın fanı açılıp kapanır ve radyatördeki su aynı kaldıysa, kapak iyice kapatılır.
  • Araç motoru soğuyunca aracın altına bakarak su sızdırmadığından emin olunmalıdır.

Akü Bakımı ve Değişimi

Kış mevsimine girerken yapmanız gerekenlerden biri de akü bakımıdır. Direksiyonun arkasındaki gösterge panelinde yer alan akü uyarı işareti küçük dikdörtgen bir pil görünümünde ve + ile – işaretlere sahip bir simgedir. Aracı çalıştırdığınızda diğer simgelerle birlikte yanan simgenin hemen ardından sönmesi gerekir. Aracınızı çalıştırdığınız halde akü uyarı işareti sönmüyorsa akünüz bozulmuş ya da bitmiş anlamına gelir.


Akü değiştirmek
, aracınızda yapabileceğiniz en kolay işlemlerden biridir. Tek dikkat etmeniz gereken, aküyü çıkarırken önce ayarlı bir anahtarla negatif başlığı, daha sonra pozitif başlığı sökmeniz. Yeni aküyü eski akünün yerine oturttuktan sonra bu kez tersine giderek, önce pozitif sonra negatif başlıkları takmalısınız. Aküyü değiştirmeden önce akünüzün bittiğinden emin olmalısınız. Kendiniz emin olamıyorsanız, herhangi bir serviste ücretsiz olarak akü kontrolü yaptırabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Motor Yağı

Aracınızın yağını, suyunu düzenli aralıklarla kontrol etmeniz de motor ömrünü etkileyen unsurlardan. Triger kayışı, hava filtresi gibi bileşenler de ikincil önem taşıyan ama mutlaka üzerinde durulması gereken kontrol bileşenlerinden. Suyu eksik ya da yağı bitmiş motorların aşınma ile ilgili dikkate değer sorunları oluyor. Kesinlikle, bir süre bir şey olmaz demeden, aracınızın su ve yağını eksik etmemelisiniz. Motorun hararet yapmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Yılda bir kez ya da değişim süresi geldiğinde soğutma sıvısını yenilemeniz aracınızın sağlığı için önem taşıyor. Sadece bu değişimle bile radyatör tıkanıklığı ya da iç aksamın paslanma, aşınma durumu verimli şekilde kullanılabiliyor.

Kış Lastiği

Kış lastiği uygulaması kapsamında; özel otomobiliniz için kış lastiği zorunluluğu yok. Başka bir deyişle özel otomobilinize kar lastiği takmamanın para cezası yok. Ancak doğru adı ve kapsamı kış lastiği olan ürünler, karlı, buzlu, çamurlu, ıslak zeminde yol tutuşu sağlayarak aracın zorlanmasını önlediği, motorun zayıflamasına engel olduğu, yakıt tüketimini azalttığı ve en önemlisi aracın kaymasını önlediği için mutlaka kullanılmalı. Üstelik yaşadığını bölgede kar yağmıyor olsa bile kış lastiği taktırmalısınız. Çünkü yağmur yağdığında oluşan kaygan yüzey, bazen buzlu zeminden bile tehlikeli olabilir. Kışa hazırlığın en önemli ayaklarından birini kış lastiği kullanımı ya da kış zinciri bulundurmaktır. Kış lastiği fiyatları için tıklayın!

Klima

Araç kliması; bir kayış aracılığı ile gücünü motordan alan kompresör, klimanın çalışmasına yardımcı olan klima gazı boruları ve klima radyatöründen meydana gelir. Araç içinde geçirdiğimiz zamanda ve özellikle uzun yolculuklarımızda araç içi ısısını dengeleyen klimalar her araç için hayati bir önem taşır. Kış mevsiminde araç kliması arızalandığı takdirde hayatımız kabusa dönebilir zira ülkemizde kış ayları sert geçmektedir.

Araba kiralama için İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Kış mevsiminde araç kliması nasıl çalıştırılmalıdır?

Özellikle kış mevsiminde araç kliması ülkemizin kış şartlarına bakıldığında oldukça önemli. Bu yüzden kış mevsiminde araç kliması çalıştırma ile ilgili bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Kış mevsiminde araç kliması nasıl çalıştırılması konusunda önemli birkaç detayı sıraladık:

  • Kış mevsiminde araç kliması belli periyotlarla çalıştırılmalı ve klimanın devir daim yapması sağlanmalıdır. Kış mevsiminde araç klimasını haftada bir kez 10 dakika çalıştırılmalıdır. Bu sayede klima contaları kurumaz ve yağlı kalarak sağlıklı çalışmaya devam eder.
  • Araç klima petekleri mevsim geçişlerinde mutlaka temizlenmeli; eğer varsa çamur ve yağış artıkları giderilmelidir. Zira petekler tıkanmış olabilir ve iyi bir ısıtma sağlamayabilir.

Araba Kış Bakımı

Araç sahipleri için kış bakımı, zorlu hava koşullarında da güvenli sürüş için büyük önem taşır. Zira, sağanak yağış altında sileceklerin çalışmaması, cam suyunun bitmiş olması gibi aksaklıklar hem sizin hem de trafikteki diğer insanların hayatı için tehlike oluşturabilir. Benzer şekilde akünü bitmesi, motor yağı seviyesinin yetersiz olması, far ve diğer aydınlatma parçalarının yetersizliği çok ciddi problemlere sebep olabilir. Kış mevsimine girerken bu detayları ve yukarıdaki maddeleri kontrol etmeli ve uygulamalısınız. Böylece yapacağınız uzun yolculuklarda veya şehir içinde hava şartları kaynaklı yaşayacağınız olumsuz etkileri en aza indirebilirsiniz.

Kış şartlarına en uygun araba modeli

Kış şartlarına uygun araba modelleri aslında karoser tipine göre ya da çekiş sistemine göre değerlendirilebilir. 4 çeker araçlar mutlaka kış koşullarında en avantajlı sonuçları sunar. 4 çeker sistem ise genellikle SUV modellerde görülür. Ancak 4 tekerden çekiş bazı sedan araçlarda da var. Aracınız için kış bakımı hem masraflı hem de detaylı olabilir. Eğer sürekli bir araca ihtiyaç duymuyorsanız dönemsel olarak araba kiralama yapmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece kış bakımı, kış lastiği değişimi gibi süreçleri, sizin için rent a car şirketi takip ediyor olur. Uygun fiyatlı kiralık araç için de yolcu360.com ile fiyat karşılaştırma yapabilirsiniz.

Soğuk Havada Araba Nasıl Çalıştırılır?

Yorum ekle