Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Araç Masraflarını Azaltacak 10 İpucu!

Araç Masraflarını Azaltacak 10 İpucu!

Arabanın masraflarını azaltmak için ne yapmalı? Araç masraflarını azaltmanın yolları neler? Uzman teknisyenlerin yaptığı testler diyor ki, bazı basti önlemleri uygulayarak araba masraflarını azaltmak mümkün. Arabanın daha az yakmasını sağlamakarabanın daha az bakım masrafı çıkarmasını sağlamak ve araba tamir masraflarını azaltmak mümkün. Araç masraflarını azaltacak 10 ipucu yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. 🙂

Araç Masraflarını Azaltacak 10 İpucu

Ülkemizde 80 milyon insan yaşıyor ve trafiğe kayıtlı 23 milyon 180 bin araç var. Hemen her araç sahibi de yakıt masrafını azaltmak için ne yapabilirim ve aylık araç masrafını nasıl azaltabilirim sorularını soruyor. Peki, arabanın masraflarını azaltmak için ne yapabiliriz? İşin uzmanına sorduk, aldığımız yanıtları bilim insanların yaptığı testleri de inceleyerek listeledik. Araba masraflarını azaltmak için yapabileceklerinizin listesi şöyle:

Oto Masrafları Nasıl Azalır?

 

Yapılan testler gösteriyor ki, bazı noktalara dikkat ederek aylık yakıt tüketimini ve yıllık araba masrafını aza indirgemek mümkün. Şimdi, o noktaların üzerinden geçelim…

  • Periyodik Bakımı Aksatmamak Araç Masrafını Azaltır!

Ülkemizde periyodik bakım yaptırmak, yasal bir zorunluluk. Ancak pek çok sürücü, periyodik bakım masrafından kaçmak için bakımları, elinden geldiğince ertelemek istiyor. Oysa aracın motor yağı, rot-balans ayarı – lastik hava basıncı gibi pek çok parçanın elden geçirildiği periyodik bakımlar, aracın masrafını azaltmak için önemli. Araç ile ilgili tüm bakım ve onarım işlemlerini yetkili servisler aracılığıyla geciktirmeden zamanında yapmak, ansızın oluşabilecek birçok masrafın önüne geçilmesi mümkün kılmaktadır. 

  • Bazı Parçalara Yatırım Yapmak!

Araştırmalar gösteriyor ki; aracın bazı parçalarının sürekli yeni olmasını sağlayarak çok büyük masraf kalemlerinden kurtulabilirsiniz. Örneğin motor yağının yeni ve temiz olması, motorun ve motora bağlı parçaların ömrünü uzatıyor. Şimdi bu parçalardan bazılarını listeleyelim.

Arabanın Masraflarını Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

  • Motor Yağı

Motor yağı temiz ve yeni olduğunda motora yük binmediği için yakıt tüketimi azalıyor. Daha doğrusu, zamanla korozyona uğrayan motor, yakıt tüketimini arttırma eğilimindedir. Ancak bu durumun önüne geçmek, motor yağını sürekli temiz kılmakla mümkün. Diğer yandan temiz motor yağı, parçaları korozyondan koruyor. Bu da motordaki mekanik arızaları ki en büyük araba masraflarıdır, önlüyor. 

  • Lastik Hava Basıncı

Lastikler doğru hava basıncında olduğunda motora binen yük azalır. Aracın kontrolü kolaylaşır ve süspansiyon sistemi arızalarının önüne geçilebilir. Bir de oto lastiklerinin ömrü uzar. Çünkü arabanın lastik basıncı doğru ayarda olmadığında arabada sağa çekme – sola çekme gibi sürüş güvenliğini tehdit eden durumlar ortaya çıkar. Süspansiyon sistemi denge kurmakta zorlanır. Zorlanan sistem, motor yüklenir. Motorda mekanik arıza çıkar veya en iyi ihtimalle yakıt tüketimi gözle görülür şekilde artar. 

  • Rot ve Balans Ayarı

Araçta doğru rot-balans ayarı olmadığında da yine bir tarafa çekme durumu yaşabilir. Tıpkı yukarıdaki gibi bu durumda da benzer sonuçlar söz konusu olur. Masrafı ağırdır.

  • Motor Yağ Filtresi 

Motor yağını sürekli süzen ve metal parçalarının motor aksamını bozulmasına engel olan motor yağ filtresinin yeni ve temiz olmasına mutlaka dikkat edin. Bunu ihmal ederseniz, motor arızaları ile karşılaşabilirsiniz. Yine kirli ve partiküllü motor yağının yakıt tüketiminizi belirgin miktarda arttıracağını unutmayın. 

  • Soğutma Ekipmanı

Motorun hararet yapması sorunu ile karşılaşmış olmalısınız. Motorun çalışırken ihtiyaç duyduğu enerji ortaya çıkarken yüksek ısınma söz konusu olur. Bu ısınma sonucunda da motor ve motora bağlı parçalar zarar görür. Motorun komple değişmesine neden olabilecek çok masraflı bir tablo ortaya çıkar. Bu durumu engellemek üzere soğutma ekipmanını korumak ve kontrol ettirmek önemlidir. Motor soğutma suyu, radyatörü ve hararet müşürü gibi.

Arabanın Daha Az Bakım Masrafı Çıkarması Nasıl Sağlanır?

  • Hız Konusuna Dikkat Edin!

Ani hızlanma, çok yüksek hızda seyir, sadece can güvenliği için değil aracın daha uzun ömürlü olması ve masrafların azalması için de önemlidir. Yüksek hızda ve ani hızlanmalarda motor zorlanır. Bu zorlanma, bir süre sonra motorun eskimesine neden olur. Motor ve motor parçalarında masraf çıkar. Diğer yandan ani hızlanma – yüksek hızda seyir, yakıt tüketimi artırır. Uzmanlara göre , ani hız değişimlerine dikkat ederek araç masrafları %30 oranında azaltmak mümkün. 

  • Doğru Lastiği Kullanın!

Kışın kış lastiği – yazın yaz lastiği kullanmak / üreticinin verdiği ebat bilgisine göre lastik seçmek / eskiyen lastikleri değiştirmek, sürüş güvenliği için önemlidir. Diğer yandan yakıt masrafını azaltmak, araçtan istenen performansı almak, motorun ömrünü uzatmak için de doğru lastiği kullanmak gerekir. 

  • Klimayı Doğru Kullanmak!

Araç içinde konforlu bir seyahat için klima şart. Ama klimanın bakımı yapılmaz ve klima doğru şekilde kullanılmazsa yakıt masrafı artar. Uzmanlara göre; yaz aylarında aracı kullanmadan önce ya da araca biner binmez camlar açılmalı, aracın içindeki sıcak havanın dışarı atılması sağlanmalıdır. Ayrıca araç yüksek devirde sürüş halindeyken klima devreye sokulmamalı, düşük hızdayken klima çalıştırılmalıdır.

  • Gereksiz Yük Olmamalı!

Araçtaki yük arttıkça aracın performansı düşer.  Hızlanmakta zorlanır. Bu zorlanmanın bir sonucu da motorun daha fazla yakıta ihtiyaç duymasıdır. Daha çok tüketim yaparak aylık yakıt masrafını artırır. Diğer yandan zorlanan motor çabuk eskir. Teknik ölçümler gösteriyor ki;  yükü azaltarak yüzde 25’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlanabilir.  

Aracınızın uzun ömürlü olması, aylık yakıt masrafının daha az olması ve zamanla ortaya çıkacak parça değişim masraflarının minimize edilmesi için aracınıza bakım yaptırmanız önemli. Bazı ipuçlarını takip ederek otomobil masraflarını azaltmak mümkün. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle