Yolcu360 Blog
antep-fistigi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Antep Fıstığı Hikayesi: İnsanlığın İlk Meyvesi Mi?

Antep Fıstığı Hikayesi: İnsanlığın İlk Meyvesi Mi?

Antep fıstığı Türkiye’de bir yörenin en değerli geçim kaynağı durumunda. Rize için çay ne ise, Giresun ve Ordu için fındık ne ise Gaziantep için de Antep fıstığı o dur. Antep fıstığı ağacının kökeninin Orta Asya olduğu biliniyor. Bazı bilim insanları fıstığın geçmişinin 700 bin yıl önceye kadar uzandığını ileri sürüyor. Hatta 6 bin 750 yılına ait kalıntılarda da Antep fıstığının bizzat kendisine rastlanmıştır. Bu verilere bakarsak insanlığın varoluşundan bu yana Antep fıstığı hep insanlıkla birlikteymiş desek yanlış olmaz. Peki Adem ve Havva’nın ilk hediyesi olarak bilinen Antep fıstığı hikayesi nasıl başladı. Gelin hep birlikte ülkemizin ekonomisine de büyük katkıları olan Antep fıstığının serüvenine tanık olalım.

Antep Fıstığının Hikayesi

antep-fistigi-1.jpg

Kitab-ı Mukaddes’te de yer alan fıstık, Hz. Yusuf’un hikâyesinin anlatıldığı bölüme konu olmuştur. Anlatıya göre Antep fıstığı, Kenan diyarından Mısır’a hediye olarak gönderilen en özel meyvelerden biridir. Fıstık ağaçlarının Babil’in asma bahçelerini süslediği de rivyet edilmiştir. Başka bir efsaneye göre de Antep fıstığı, Saba Melikesi Belkıs’ın en gözde yiyeceğidir. Belkıs bu nedenle, bu güzel yemişi sıradan halka yakıştıramamış ve saray dışında tüketilmesini yasaklamıştır.

Fıstığın en fazla yetiştiği Türkiye’de de bununla ilgili efsanelerin olmaması imkansız. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunan bir risalede fıstığın kökenine dair bilgiler gün yüzüne çıktı. 1800’lerde Halep’te mutasarrıflık yapan Fıstıkçızade Şahap Efendi bölgedeki saraya Antep fıstığı ile ilgili bilgiler göndermiştir. Risalede Antep fıstığından yeşil altın olarak bahsedilirken, kaynağının cennet olduğu vurgulanır. Hz. Adem ve Havva’nın ilk hediyesi olarak bahsedilen fıstıkla ilgili şunları anlatılmıştır: “Esatirin (efsane) demesiyle Âdem Babamız ile Havva Validemiz zahire-i memnu’yu (yasak meyve) taam edip (tadıp) icla-yı cennet (cenneten sürülmek) edildikte, alem-i arza düşüp türlü cefaya maruz kalmışlar. Evvela iaşe (yiyecek) bulmaları lazım geldiğinde cennet mahsulünün hiçbirini bulamayıp zelil (zavallı) olmuşlarsa da, zaman içre dünyanın nebatatına (bitki) aşinalık kesbedip (kazanıp), nefis köreltmişler. Adem Babamız umum vaktini etrafı keşfe verirken, Havva Anamız da hane yakınında ziraatle iştigal edermiş.”

Bu süre zarfından Hz. Havva’nın ilk evladına hamile kaldığı ve Hz. Adem’in de bu haberle çok mesud olduğu anlatılan risalede ilginç bilgilere yer verilmiştir. Hz. Havva, hamilelik haberiyle mutlu olduğu o günlerde rüyasında cennet meyvelerinden en lezzetlilerini görür fakat hiçbirini tadamadan rüyadan uyanır. Hz. Adem’e bu gözyaşları ile anlatan Hz. Havva, cenneti ne kadar özlediğini anlatır.

Adem ve Havva’nın ilk Hediyesi Antep Fıstığı

Hz. Havva’nın çok üzüldüğünü gören Hz. Adem ise cennet meyvesi kadar lezzetli bir meyve bulmak için yollara düşer. Hz. Adem, bugüne kadar kendisinden ilk kez bir talepte bulunan Hz. Havva’yı memnun etmeye kararlıdır. Fakat Hz. Adem saatlerce aradığı yemişi bir türlü bulamaz. Tam elleri boş şekilde eve dönecekken ve Antep fıstığının hikayesi burada başlar. Hz. Adem eşine mahcup olmamak için Allah’a ellerini açar ve yardım talep eder. Yüce Allah da bu yakarışa anında cevap verir. Gökten bulutlar aralanır ve bir ışık huzmesi karşısındaki ağaca düşer. Ağaçtaki meyveleri gören Hz. Adem, oraya yaklaşıp ağaçtan meyveleri koparır. İlk ağzına attığında kabuğunun sert olması nedeniyle aradığı şeyin bu olmadığını düşünerek umutsuzluğa kapılır. Fakat cennetteki yiyecekleri hatırlar hemen ve kabuğunu ayıklamak aklına gelir.

Adem Aleyh-i Selam, topladığı fıstıkların kabuklarını tek tek ayıklar ve eşi Hz. Havva’ya götürür. Bunları tadan Hz. Havva’nın yüzüne nur gelir ve adeta kendisini yeniden cennette gibi hisseder. Hz. Havva’nın o gün yüzüne inen nur doğan çocuğuna da akseder. Bu olaydan sonra tüm kadınların aşerdiği ve eşinin eşlerinin alakasına mazhar olduğu bu risalede rivayet edilir.

Antep Fıstığı Yararları

antep-fistigi-2.jpg

Antep fıstığının ilginç bir o kadar da anlamlı hikayesini anlattık. Şimdi de yeşil altın ve Hz. Adem ve Havva’nın ilk hediyesi olarak bilinen fıstığın insan sağlığı için yararlarına göz atalım.

Gaziantepli Ünlüler hakkındaki yazımız için tıklayın.

Antioksidan Zengini

İnsan sağlığı için ciddi önemli taşıyan antioksidanlar bakımından çok zengin olan Antep fıstığı, hücre hasarlarını önler ve kanser riskini azaltır. Antep fıstığı birçok kuruyemişten daha fazla antioksidan içerir. Gözleri, mavi ışığın ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonunun neden olduğu hasara karşı da korur.

Protein Yüksek, Kalorisi Düşük

Antep fıstığı, yukarıda anlattığımız hikayede de anlaşılacağı gibi hamile kadınlar için şifadır. En düşük kalorili kuruyemişler arasında yer alır. Buna karşın protein miktarı çok yüksektir.

Kalp Sağlığını Korur

Antep fıstığı düzenli olarak tüketilirse LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltır. Arterlerin sertleşmesini ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyen bir amino asit kaynağıdır.

Göz Sağlığı Açısına Şifa

Antep fıstığı içerisinde lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar barındırır. Bu antioksidanlar ise yaşlılarda yaşla ilişkili oluşan göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Sindirim Sağlığını Korur

Tam bir diyet lifi kaynağı olan Antep fıstığı, gıdaların pürüzsüz sindirilmesine yardımcı olur. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için 1 avuç veya 30 gram antepfıstığı yeterli olur.

Afrodizyak Etkisi Gösterir

Adem ve Havva’nın ilk hediyesi olarak bilinen bu kuruyemiş, erkeklerdeki cinsel canlılığı büyük ölçüde etkiler. Yapılan araştırmaya göre; üç hafta boyunca günlük olarak yaklaşık 100 gram Antep fıstığı almış olan erkeklerin erektil işlevleri yüzde 50 oranında artar.

Bağışıklığı Güçlendirir

Antep fıstığı hikayesinin en önemli kısmı insan sağlığına sağladığı faydalardır. İçerisinde bulunan B6 vitamini zengin kaynağı nedeniyle bağışıklığı artırır. Enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle