Yolcu360 Blog
Enginarlı Girit Kebabı

Antalya’da Ne Yenir?

Antalya’da ne yenir ya da Antalya’nın nesi meşhur diye düşünenler için lezzetli bir kaç önerimiz var. Yörük sofralarının enfes menüleri ile lezzetlenen Antalya yemekleri nelerdir diye merak ediyorsanız işte detaylar…

Antalya Akdeniz’in kıyısında yer alan yazları sıcak, kışları ılık geçen, canlı, keyifli ve tatili meşhur ilimiz. Tatili  ile ünlü çünkü hemen hepimiz bu şehre süper lüks otellerde yılın yorgunluğunu atmak üzere gidiyoruz. Otellere tıkılıp kalınca da şehrin gerçek dokusunu mesela Antalya yemeklerini keşfetmeyi unutuyoruz. Peki, bu şehrin nesi meşhur ya da şöyle söyleyelim: Antalya’da ne yenir?

Antalya Yemekleri ve Yörük Mutfağı

Türkiye’nin önde gelen turizm şehirlerinden biri. Denizi, kumu, güneşi, portakal bahçeleri ve bulvarları ile her yıl binlerce turistin uğrak noktası. Kemer’in renkli geceleri, Finike’nin portakal bahçeleri, Kaş’ın denizi, Kale’nin muhteşem surları, Lara ve Belek’in ince kumlu plajları ve manzaralı koyları ile tatil yapmak kulağa baya hoş geliyor. Uzun süreli bir tatil veya bir iki günlük kaçamak yapmak sadece gezmek ile kalmayıp farklı tatlar denemek, kendinize güzel bir ziyafet çekmek istiyorsanız Antalya mutlaka alternatifler arasında olmalı. Zira, Antalya tatil konusunu epey profesyonel bir boyuta taşıyor. Peki, şehrin kültürel dokusu nasıl?

Öncelikle yörük yaşam tarzının 1960’lara kadar hakim olduğu şehirde Akdenizli olmanın verdiği sıcaklık ve çok keyifli bir göçebe kültürü izleri var. Ayrıca Antalya yemekleri görür görmez uçağa atlayıp gidilecek türden.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya’nın iç kesimlerinde karasal iklim görülmesi sebebiyle bölgede çok fazla  sebze ve meyve çeşidi var. Bazı tropikal iklim meyveleri bile bu şehrin ikliminde yetişebiliyor. Bu sebeple seracılık epey gelişmiş. Sürekli taze sebze ve meyve bulabiliyor olamları Antalya restoranlarının daha lezzetli menüler çıkarmasına yardımcı oluyor olsa gerek.

Çeşitlilik Antalya lokantalarının mutfaklarına fazlasıyla yansıyor. Arap ve Girit mutfağının önemli yansımalarını taşıyan Antalya yemekleri, Akdeniz mutfağı ile de birleşince tadına doyum olmuyor. Deniz ürünleri, turunçgiller, domates, salatalık ve susam bölgenin en fazla verim alınan ürünleri. Doğal malzemeden çıkan yemekler de haliyle lezzetli oluyor. Peki Antalya’nın meşhur yemekleri nelerdir derseniz işte size birkaç tavsiye.

Akdeniz’in eşsiz, bilindik otları ile hazırlanan Toros salatası, yörenin en ünlü mezesi Hibeş, hemen her sokakta karşınıza çıkıp denemek isteyeceğiniz Tirmis, Girit’in bağrından kopup gelen Mizisra, Antalya’ya özgü farklı bir tat yanık dondurma, sofranın kalbi Yörük kebabı ve daha birçok yemeği, tatlısı, çeşitli reçelleri ile Antalya mutfağı fazlasıyla merak uyandırıcı.

 

Enginarlı Girit Kebabı

Enginarlı Girit Kebabı

Yunanistan adalarından Antalya’ya uzanan bir lezzet. Aslında sac kavurmaya benziyor fakat enginar ve etin buluşması ile damaklarda bambaşka bir tat bırakıyor. Antalya yöresinde sıkça yapılan bu yemeği köfte ile yapanlar olsa da orijinali kuşbaşı etle yapılıyor. Tereyağında kavrulan soğanlara kuşbaşı et, enginar ve arpacık soğanı da eklenince ortaya doyumsuz bir lezzet çıkıyor.

 

Gökçesu Pilavı

Gökçesu Pilavı

Antalya’nın eşsiz doğasında yetişen, dalından koparılmış, taptaze sebzeler ve pirinci buluşturan bu pilav her yemeğin yanına yakışacak türden bir lezzet. Bol malzemeli olması sebebiyle bildiğimiz pilavlardan daha gösterişli ve lezzetli diyebiliriz. Tava da eriyen tereyağına biraz et suyu eklenip kaynatıldıktan sonra kesme şeker, limon suyu, tuz, karabiber, defne yaprağı, pirinç ve nohut ile tekrar kaynatılıyor. Ocaktan alındıktan sonra havuç ve susam ile son dokunuşlar yapılarak servis ediliyor.

 

Sedik Aşı

Yöresel Lezzet Sedik Aşı 

Antalya Akseki yöresine ait bu çorba ülke genelinde az bilinse de Antalya’nın meşhur yemeklerinden biri. Bol malzemeli, lezzetli ve tam bir şifa kaynağı olan Sedik aşının yapımı da çok basit. Malzemeler rendelenip veya ince ince doğranıp kavrulduktan sonra bir süre de kaynatılarak istenilen malzeme ile süslenebiliyor. Sıcacık Sedik aşını afiyetle kaşıklayarak hem farklı bir tat denemiş hem de hastalıklardan korunmuş oluyorsunuz.

Yorum ekle