Yolcu360 Blog
anadolu-kaplanı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Anadolu Kaplanı Hikayesi: Anadolu Kaplanı’nı Kim Vurdu?

Anadolu Kaplanı Hikayesi: Anadolu Kaplanı’nı Kim Vurdu?

Anadolu kaplanını kim vurdu? Evet, bu sorunun yanıtı önemli. Anadolu kaplanı diğer adı ile pars, bizim için öyle değerli bir hayvan ki. Pars, Anadolu’da yaşamış tüm kadim uygarlıkların önem verdiği bir güç sembolü olmuş. Anadolu’nun gücü, pars ile simgeleşmiş. Sibirya’nın kurtları, Hindistan’ın kaplanları, Çin’in pandaları nasıl da kıymetlidir değil mi? Anadolu’nun kaplanı vardı: parsımız vardı. Peki, Anadolu kaplanı nerede

Anadolu Kaplanı’nı Tanımak Zorundayız!

Ülkelerin, milletlerin sahip oldukları değerler vardır. Bu değerlere sahip çıkar ve kuşaktan kuşağa miras gibi aktarırlar. Söz konusu değerler, aslında bir sonraki nesile borçtur. O nesil de kendi milli değerlerini önemsiyorsa korur ve bir sonrakine aktarma sorumluluğu duyar. Örneğin İsveç’in geyikleri meşhurdur. İsveç insanı da bu geyiklerin değerini, kendi kültürünü temsil ediyor olmasını önemser. İsveç’te evlerin bulunduğu yerlerde hatta araçların geçtiği yollarda geyiklere rastlanabilir. Ancak insanlar, onları büyük bir hoşgörü ile karşılar ve tehlikelerden korur. Ormana yönlendirerek zarar görmeden şehirden uzaklaştırır. Çin’de pandalar meşhurdur. Çin hükümeti de pandalar için devasa doğal yaşam alanları kurdu. Dünyanın her yerinden sadece pandaları görmek için milyonlarca turist çekiyor. Anadolu’nun da kaplanı parsı vardı, efendim…

anadolu-kaplanı-3

1974 yılında nihayet son Pars’ın pati izini de Anadolu’nun kadim topraklarından silmeyi başarmışız 🙁 Dolayısıyla biz, millet olarak bize ait olan bir değeri koruyamadık. Bizden sonraki çocukların onu görme hakkını ellerinden aldık. Sizin pandanız, sibirya kurtlarınız, kangurularınız, kualalalrınız, penguenleriniz varsa bizim de parsımız var diyemeyecekler. En azından parsı tanımak, anlatmak zorundayız. Bu nedenle alt başlığımızı Anadolu Kaplanı’nı Tanımak Zorundayız şeklinde ifade ettik. 

Anadolu Kaplanı Hakkında 

anadolu-kaplanı

Öncelikle literatürdeki adı ​​Panthera pardus olan Pars, bir leopar türüdür. İki Buçuk metre uzunluğundaki parslar, Anadolu’nun simgeleri, 60-65 kilo ağırlıktadır. Postunun rengi sarımsı kahverengidir. Beneklerinin içindeki siyah noktalarla diğer türlerden ayrışırlar. Bu siyah benekler, çok özeldir. Başka hiçbir türde görülmez. Anadolu’ya özgüdür. İnsandan kaçma ve gizlenme konusunda da ustadırlar. Asla şehirlere, köylere yaklaşmazlar. Köylülere zarar verdiklerine dair kanıt ve kayıt yoktur. Ama insanların zevk için onların yaşam alanlarında kamp kurup, ölüm hırsı ile beklediklerine dair çok sayıda kayıt, hatıra, belge var. 

Kaplan Türleri

Anadolu kaplanının literatürdeki yerini anlamak için dünyadaki tüm kaplan türlerine bakalım. 

  • Bengal kaplanı
  • Hazar kaplanı
  • Sibirya kaplanı
  • Güney Çin kaplanı
  • Çinhindi kaplanı
  • Malezya kaplanı
  • Cava kaplanı
  • Bali kaplanı
  • Sumatra kaplanı

Yukarıda sıralanan kaplan türleri yaşıyor. Sadece Anadolu kaplanına sahip çıkamadık. 

Sanat ve Kültürde Anadolu Kaplanı

yolcu360 blog’da kültürel mirası korumanın önemine sürekli olarak vurgu yapıyoruz. Seyahatleri anlamlı kılan şeyleri bi’ düşünsenize. Seyahat etme isteğinin altında nadir olanı ve güzel olanı görme isteği var. Bu arzu ile keşfedilir, yeni yerler. Anadolu kaplanı da hem eşsiz bir doğa harikası hem de sanatın ve kadim Anadolu uygarlıklarının bir parçası. Anadolu Selçuklu Devleti’nin de simgesi olan parsın hangi eserlerde görüldüğüne bakalım.

  • Dünyanın en eski halısı Pazarık Kurganı’nda Anadolu kaplanı motifleri var. 
  • Selçuklu sikkelerinde de pars figürü kullanılmış. 
  • Yakutiye Medresesinin taç kapısında iki pars figürü var.
  • Erzurum Çifte Minareli Medrese taç kapısında çok güzel bir pars kabartması söz konusu.
  • Doğubeyazıt İshak Paşa Sarayı girişinde pars tasviri kullanılmış.
  • Tortum Bağbaşı kilisesinde de var.
  • Haho Kilisesi naos girişinde de yer aldı. 
  • Ani Harabelerinde, Kayseri’de bulunan 1276 ya da daha sonra yapıldığı sanılan Döner Kümbette yer alan pars örnekleri de önemli. 

Günümüzde de bir kargo şirketinin ambleminde var. 

Anadolu Kaplanına Ne Oldu?

Öncelikle Anadolu kaplanının nesli tükendi. Parsın neslinin tükenmiş olması, milli, kültürel değerlerimizin kaybı açısından önemli. 1936 Yılında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 350 adet Anadolu Parsı bulunduğu rapor edilmiştir. Sonrasında kaplanı avlamak isteyen avcılar arttı. Hobilere, spora, sanata çok düşkün olmayan bir toplumdan bu kadar çok avcı çıkması da ironik ama özellikle 1970’li yıllarda pars avlamayı hayatının amacı haline getiren avcılar türedi. Bunlardan biri de Mantolu Hasan adlı kişiydi. Urlalı Hasan Beleolan, bir pars avcısı olarak ünlendi ve çok sayıda parsı avladı. 

Son Anadolu Kaplanını ise 1974 yılında Ahmet Çalışkan adlı köylü öldürdü. Bu olay zamanın gazetelerinde “İnsan Parçalayan Panter” gibi başlıklarla duyuruldu. İşin aslı Anadolu’nun o kadim mirasının son örneği, pırıl pırıl görünümü ile bir köylü kadının karşısına çıkmıştı. Onu biraz sirkelemiş ama öldürmemişti. Kadını yaraladığını fark edince başında bir süre beklemiş, diğer insanların geldiğini fark edince kaçmıştı. Sonrasında insanlar ona pusu kurup öldürdü. 

Havva Köksal, o gün yaşadıklarını şöyle anlatmış:

“Şöyle uzun kuyruklu upuzun “bir şey”, orada yolun kıyısında yatıyordu. Onu görünce geri geri gitmemle şak deyip kuş gibi üstüme konması bir oldu. Kolumdan tuttu silkeledi; gözlerimi açtığımda yanımda köpek oturağı gibi oturuyordu. Yine gitmişim kendimden. O sırada odundan Süleyman geliyormuş – onu görünce kaçmış…

Kaynak: 
  • Timur B. DAVLETOV, “Türk Kültüründe Pars”, Türksoy (Türk Dünyası Kültür ve Sanat Dergisi), S.23, Ankara 2007, s.30-33.
  • ergir.com/son_anadolu_panteri_yazi.htm

İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle