Yolcu360 Blog
Alara Kalesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Keşfi Zor Yerler Vardır: Alara Kalesi

Keşfi Zor Yerler Vardır: Alara Kalesi

Alara Kalesine nasıl gidilir? Alara Kalesi nerede? Alara Kalesi hakkında bilgi…Türkiye’deki Kaleler yazı dizisinde konumuz: Alara Kalesi. Türkiye’de tarihi kaleleri keşfe devam…

Alara Kalesi Hakkında

Alara Kalesi hakkında maalesef çok fazla bilgi yok. Üstelik Alara Kalesine ulaşım da epeyce zor. Eski Alanya-Konya kervan yolu üzerinde Alara Çayı Vadisinde bulunan kale, aynı adlı hanın yakınında sarp bir yamaç üzerinde kuruludur. Klikya Ermeni Krallığı döneminde inşa edilen Alara Kalesi, Selçuklu döneminde de kullanılmış. Hatta tarihi kaynaklarda kale hakkında çok sayıda efsane var. 

Alara Kalesinin tarihi 1231-32 şeklinde. Yani mimarlık tarihi uzmanları kaleyi bu tarihe tarihliyor. Dış kaleye kayalara oyulmuş merdivenli bir dehlizden ulaşılıyor. İç kale ise üzerinde bir kule var ve buraya da bir Kasır kapısında ulaşılıyor. Kalede gizli dehlizlerin olması da önemli bir ayrıntı. 

Kasr-ı taşıyan tonozlu yapılar ve hamam bugüne kadar epeyce iyi durumda ulaşmış. Anadolu Selçuklu döneminde kalma Köşkün içinde çok özel bir fresk bulunur. Bu fresk yani duvar resmi, sanat tarihinde tek olması nedeniyle çok değerlidir. 

Keşfi Zor Yerler Vardır: Alara Kalesi

Bazen her değerli tarihi eser, öyle yolumuzun üstünde olmaz. Biz, ülkemizin dağı taşı tarihi eser olunca bu konfora biraz alışmış olabiliriz. Alara Kalesi, ulaşımı biraz zor sarp bir yamaçta bulunuyor. Ama onu görmek, eşsiz bir deneyim. Sadece manzara için bile değer. Turist yığınlarının olmadığı bu özel kaleyi gezerken kendinizi arkeolog gibi hissetmeniz de çok olası. Ayrıca çevrede kamp da kurulabilir. 

 

Yorum ekle