Yolcu360 Blog
alanya-iotape-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Alanya İotape Gezisi: Tarih Kokan Sahil

Alanya İotape Gezisi: Tarih Kokan Sahil

Akdeniz’de Roma Dönemi’nden kalan Alanya İotape Sahili sizi sonsuz maviliğe çağırıyor. Sonsuzluğa açılan bu kapıyı sizler için aralıyoruz. 

İotape Sahili

İotape Sahili, Alice’in Harikalar Diyarı’na açılan kapısı gibidir. Gerçeğin son bulduğu, rüyaların ve hayallerin sonsuz dünyasına giriş kapısıdır. Masmavi sular ve yemyeşil ağaçlar içerisinde adeta cenneti yaşatıyor. El değmemiş güzelliğiyle görenlerin aklını başından alıyor. 

Bir zamanlar Kilikya şehri olan İotape’in geçmişi M.S 38 ile 72 yıllarına kadar uzanıyor. Antik kent adını, Kral IV. Antiochus’un karısı İotape’den alıyor. Zamanla değişime uğrayan ismi şimdilerde bölge halkı arasında “Aytap Sahili” olarak biliniyor. 

Roma ve Bizans Dönemi’ne ait özellikler barındıran kalıntılar epey tahrip olmuş durumdalar. Günümüze kadar gelmeyi başarmış surlar ise dışarıdan bakınca adeta kaleyi andırıyor. Aynı zamanda heykel, tapınaklar ve hamam kalıntıları görmek de mümkündür. 

İotape Antik Kenti Nerede?

alanya-iotape

Alanya plajları arasından İotape Sahili, Alanya’da yer alıyor. Gazipaşa ilçesine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Hatta Alanya-Gazipaşa (eski sahil yolu) yolu İotape Antik Kenti içerisinden geçiyor. 

İotape Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Antalya turizmin başkenti olması dolayısıyla ulaşım ağı oldukça gelişmiş bir şehirdir. İster otobüs, ister uçakla rahatlıkla gelebileceğiniz bir güzergahtadır. O yüzden “İotape nasıl gidilir?” sorusunun cevabı da kolaydır. 

Aracınızla, Alanya’ya 26 km uzaklıkta yer alan Yeşilöz Köyü’ne doğru gelmelisiniz. Ardından eski sahil yolu kavşağından devam etmelisiniz. Yaklaşık 8 km sonra İotape Antik Kenti kalıntılarını göreceksiniz. Artık kentin girişinde başlayan bu kalıntıları takip etmeniz yeterlidir. 

Alanya’nın bir diğer önemli lokasyonu Alanya Kalesi hakkındaki yazımız için tıklayın.

Alanya Plajları

alanya-iotape-3

Alanya plajları, Antalya’nın en göz alıcı plajları olma özelliğine sahip desek abartmayız. Kum, deniz ve güneşin uyumu Alanya’da bir başkadır. İçinizi ısıtan sıcaklık ve ruhunuzu şenlendiren dalgalarla sizi alır, götürür.

 İotape Antik Sahili, Alanya plajları arasında en büyüleyicisi. Sadece burasıyla sınırlı değil elbette. Gelin, diğer sahillere kısaca göz atalım.

Kleopatra Plajı

Eşsiz güzelliğiyle ünlü Mısır Kraliçe Kleopatra’yı bilmeyeniniz yoktur. M.Ö. 69 yılına kadar uzanan bir güzellik… Peki göz kamaştıran bu güzelliği neye borçlu sizce? Teninin pürüzsüzlüğü, saçlarının parlaklığı sizce nereden geliyor?

Rivayete göre Helenistik Kraliçe Kleopatra’nın, bu plajda yüzdüğü söyleniyor. Hatta yüzünün güzelliğini de Alanya’nın özel kumlarına borçluymuş. Altın renkli kumlar sayesinde adeta parlıyormuş. İşte Kleopatra Plajı adını, dünyalar güzeli kraliçeden almıştır. 

Aynı zamanda Mavi Bayraklı Plaj olma özelliğiyle Alanya plajları arasında en berrak olanıdır. Eğer tatilin tadını kraliçeler gibi çıkarmak isterseniz mutlaka Kleopatra Plajı’na gelmelisiniz. 😀

İncekum Plajı

Alanya plajları arasında İncekum Plajı, en bilinen ve en çok ilgi görendir. Adının nereden geldiğini tahmin ediyorsunuzdur. Evet, adı incecik kumuyla eşsiz Alanya’dan geliyor. 

Yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip sahil şerididir. Sığ yapılı olan İncekum Plajı, küçük çocukların da rahatlıkla denize girebileceği bir koy gibidir. Alanya plajları arasında ulaşım imkanı en kolay olanıdır. İster otobüs ister kendi aracınızla İncekum Plajı’nı kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca şezlong, şemsiye ve duş gibi ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Burayı halk plajı olarak nitelendirebilirsiniz. 

Keykubat Plajı

Keykubat Plajı adını Selçuklu hükümdarından almıştır. 3 km uzunluğa sahip uçsuz bucaksız bir koydur. Alanya plajlarının en popüler olanıdır. İlçe merkezine yakınlığı da tercih edilmesini kolaylaştırır. Dilerseniz plajda yer alan su sporları aktiviteleri ile eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Eğer deniz sizi acıktırırsa merak etmeyin. Plajda yer alan büfe ve kafelerden dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz. 

Portakal Plajı

Narenciyesiyle ünlü olan Antalya’nın elbette Portakal Plajı olmalı. Altın sarısı

kumları ve masmavi Akdeniz ile size huzur dolu bir tatil vaad ediyor. 

Keykubat Plajı’nın devamında yer alan Portakal Plajı, epey uzundur. Alanya plajları arasından Mavi Bayraklı Plaj özelliğine de sahiptir. Portakal Plajı için mavi ve yeşilin buluşma noktası diyebiliriz. Sırtını yasladığı Toros Dağları ve kocaman çam ormanıyla nefes kesici güzelliktedir.

Alanya’da Konaklama

İotape Antik Kenti’ni gezdikten sonra hemen geri dönmeyeceksiniz öyle değil mi? Alanya’da yapılacak daha pek çok etkinlik var. Bu yüzden sizi birkaç gün misafir etmek isteriz. Alanya’da konaklama seçeneklerimize göz atmalısınız. 

Kleopatra Suit Hotel (Google Puanı: 4.7)

Alanya’da kendi evinizde gibi hissedeceğiniz bir oteldir. Özellikle temizlik

konusunda oldukça titiz davranıyorlar. Otel ücretlerini pahalı buluyor ve daha sıcak bir ortam arıyorsanız Kleopatra Suit Hotel ile iletişime geçebilirsiniz. 

Lemon Villa Butik Hotel (Google Puanı: 4,7)

Akdeniz manzaralı Lemon Villa Butik Hotel, tam hayallerinizdeki gibi! En

ince ayrıntısına kadar düşünülüp, tasarlanmış şık bir oteldir. Ayrıca kendilerine özel şarap mahzenlerindeki şaraplarını mutlaka tatmalısınız. Detaylı bilgi için Lemon Villa Butik Hotel ile görüşmelisiniz. 

Sunprime C-Lounge Hotel (Google Puanı: 4.6)

Konforlu ve rahat bir tatil geçirmek isteyenlerin adresi Sunprime C-Lounge Hotel. Hamam ve spa dahil pek çok hizmet sizleri bekliyor. İçiniz rahat bir Alanya tatili yapmak için Sunprime C-Lounge Hotel ‘i tavsiye ediyoruz. 

Orange County Hotel (Google Puanı: 4.3)

Antalya turizm açısından dünya şehirleriyle yarışıyor. Haliyle otel ve konaklama imkanları da her geçen gün yenileniyor. Pek çok yerli yabancı turistin yüzünü güldüren Antalya’da örnek gösterilecek oteller mevcuttur. Orange County Hotel de bunlardan biridir. Her şey dahil konseptle hizmet veren oteldir. Yaz tatili için şimdiden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Orange County Hotel internet sitesinden detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Kaptan Hotels (Google Puanı: 4.3)

Akdeniz’in tam karşısındaki bu oteli sadece manzarası için bile tercih edebilirsiniz. Alanya’nın tercih edilme oranı en yüksek otellerinden biridir. Özellikle yaz aylarında oldukça yoğundur. Gitmeden önce mutlaka Kaptan Hotels ile iletişime geçmelisiniz. 

Alanya’da Neler Yapılır?

Alanya Türkiye’nin en hareketli, en canlı şehirlerinden biridir. Durdurak bilmeyen aktiviteleri ve ünlü gece hayatıyla oldukça renklidir. Peki Alanya’da neler yapılır? Sizler için küçük bir liste hazırladık. 

  • Alanya Kalesi’ne çıkmadan gidemezsiniz! Şehrin simgesi olan Alanya

Kalesi’nin tarihi Helenistik Dönem’e kadar uzanıyor. Alaaddin Keykubat tarafından tekrar inşa edilmiş kale, şehrin en iyi manzarasına sahip. 

  • Damlataş Mağarası, doğanın bize bir armağanıdır. Kalkerli yapıya sahip

Alanya’da, suların oluşturduğu sarkıt ve dikitlerden meydana gelmiştir. Bu akıl almaz doğa olayını deneyimlemelisiniz. Aynı zamanda Damlataş Mağarası’na astım hastaları da şifa için geliyor.

  • 85 basamakla çıkılan Kızılkule, Alanya’nın simgelerinden biridir. Üstü pişmiş kırmızı tuğlalardan yapıldığı için kızıl renklidir. Bu yüzden adına “Kızılkule” denmiştir. Ayrıca kulenin sağlamlığını artırmak için inşasında, yumurta akı kullanıldığı söyleniyor.
  • Alanya gezinizde soluklanmak ister misiniz? O halde size Dim Çayı’nı

öneriyoruz. Buz gibi akan suyun sesi dinlemek bile sizi dinlendireceğine eminiz. Dilerseniz nefes kesen manzara eşliğinde yemek yiyebilir, okkalı bir Türk kahvesi içebilirsiniz. 

  • Alanya’ya geldiyseniz Sapadere Kanyonu’na uğramalısınız.

“Dağların, koca koca taşların arasında bu sular nereden geliyor?” diye şaşıracağınıza eminiz. Doğanın bu ince işçiliğini mutlaka görmelisiniz. 

Liste tabi ki bu kadarla sınırlı değil. Alanya’da yapılacaklar listesi daha çok uzar gider.

Alanya İotape geziniz için birkaç gün ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Alanya’ya gelmek kolay ama ayrılmak zordur. 😉 

Alanya’da kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle