Yolcu360 Blog
airbag
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Airbag Nasıl Tamir Edilir?

Airbag Nasıl Tamir Edilir?

Airbag yani hava yastıkları gerçekten can güvenliğimiz için çok önemli ve olmazsa olmaz. Peki airbag nasıl tamir edilir? Detayları ile anlatmaya çalıştık.  Bu yazımızda hava yastığının önemi nedir, nasıl çalışır, hava yastığı arızası, fiyatları ve tabii ki de tamir edilir mi edilirse nasıl edilir gibi birçok bilginin yanında sorularınıza da detaylı cevaplar verdik. O halde okumaya devam edin!

airbag-3.jpg

Airbag’in Önemi  

Hava yastığı araçta bulunan sensörler sayesinde çarpma anında şişer ve kafamızın sert zemine değil de yumuşak balona çarpmasını sağlayan sistemdir. Zaten kazalarda gelen can kayıpları da en çok sert zemine çarpma sonucu geliyor. Bu yönden hava yastıkları can güvenliği için çok büyük önem arz ediyor. Son yıllarda hava yastığı olan araçlar arttığı için bu oran tabii ki düştü. Fakat ne yazık ki hava yastığı olamayan araçları da trafikte görüyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kazalarda ölümlerin en büyük sebeplerinden biri kafanın sert zemine çarpmasıdır. Hava yastığı da kafayı korur ve sert zemine çarpmasını engeller.

Hava yastığının açılması için çarpmanın belirli bir hızın üstünde olması gerekiyor. Yani küçük çarpmalarda açılmıyor. Açılması için çarpma hızının 20 kilometrenin üstünde olması gerekiyor. Bunun üstünde ki çarpmalarda hava yastığı, yaklaşık 330 kilometre hızla yerinden fırlar ve şişer. Bunun için koltuk mesafesi iyi ayarlanmalı öne çok fazla yakın oturulmamalı. Tabii ki önemli bir hususa da değinmeyi unutmayalım. Çocuklar asla öne oturtulmamalı çünkü hava yastığı şiddetli ve hızlı bir şekilde açılacağı için zarar görebilirler. Ayrıca direksiyonu göğsünüze göre ayarlamalısınız, aranızda yaklaşık 30 cm mesafe olmalı.

Hem emniyet kemeri hem hava yastığı kazalarda ölüm ve yaralanma oranını ciddi bir şekilde azaltıyor. Yine de tabii ki sadece hava yastığına güvenip emniyet kemerinizi takmamazlık yapmayın. İkisinin de görevi farklı ve can güvenliği için ikisi de çok önemli.

Airbag Nasıl Çalışır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hava yastığı açılması için aracın en az 20 – 25 km hızla darbe alması gerekmektedir. Yani hava yastığı her alınan darbede açılmaz. Sürüş esnasında araç önden ya da yandan herhangi bir darbe aldığında hava yastığı hızlı bir şekilde açılır. Yeni nesil araçlarda darbe ne taraftan olursa oradan da hava yastığı açılır.

Airbag Patlaması

airbag-2.jpg

Bu durum korkulacak bir şey değildir. Aracın aldığı herhangi bir darbede gerçekleşir. Yani bu kendiliğinden olan bir olay değildir. Aracın aldığı bir darbe sonrası sürücüyü koruma mekanizması olarak ortaya çıkar. Bu patlama hıza göre değişecektir. Hava yastığı (airbag) patlaması kötü bir şey değildir. Airbag patladığında aracınızın kullanımında herhangi bir sorun olmaz. Ancak hava yastığı tekrar yerleştirilen ve tamir edilen bir parça değildir. 

Aribag Arızası

Airbag’in önemini zaten anlamışsınızdır. Can güvenliği için gerçekten çok önemli, olmazsa olmaz bir parça diyebiliriz. Yapısı gereği basit bir sistem gibi görünse de kaza anında oldukça etkili olur ve ölüm riskini azaltır. Ancak her sistemde olduğu gibi hava yastığında da arızalar olabilir. Hava yastığı arızası birçok şekilde karşımıza çıkabilir. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için hava yastığı belirtilerine çok dikkat etmelisiniz. Bu belirtiler genelde uyarı ışığı ile ortaya çıkar. Gösterge paneli kısmında airbag ve SRS yazan bir ışık yanmaktadır.

airbag

Airbag Tamiri

Öncelikle airbag’ler servis yetkilileri tarafından incelenir. Uygun görülmesi halinde tamir veya değişim yapılır. Eğer airbag patladıysa tamiri söz konusu değildir. Çipte bir son varsa ilgili kısımlar tamir edilir:

  • Aküdeki eksi kutuptan kablo sökülerek elektriği kesilir
  • Airbag sistemi araba içerisinden dışarı çıkarılır
  • Airbag içerisinde çip çıkarılarak testler için bilgisayara bağlanır
  • Test sonrası çip içerisindeki tüm veriler sıfırlanıp ve gerekli yüklemeler tamamlanır

Airbag Fiyatları

Fiyatlar aracınızın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Aracınızın marka ve modeline göre araştırma yapabilirsiniz. Bir fiyat aralığı vermek gerekirse 800 TL – 10.000 TL arasında değişmektedir.

Bakımları Tam Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Araç kiralama seçeneklerinde birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle