Yolcu360 Blog
aile-destek-programi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Aile Destek Programı Nedir?

Aile Destek Programı Nedir?

Aile destek programı konusunu hiç duydunuz mu? Yükselen enflasyon oranıyla ülkenin çoğu kesimi yokluk çekmeye başladı. Günden güne artan fiyatlar vatandaşların belini bükmeye başladı. Devlet de vatandaşın bu durumdan daha fazla etkilenmemesi için çeşitli yardımlar kampanyalar düzenliyor. Bu yardımları alacak kişiler de tabii ki herkes olmuyor. Öncelikle gelir seviyesi yoksulluk sınırında ve altında kalan kişilere veriliyor. Ve tabii başka şartlar da var. Bu yazıda aile destek programından ve kimlerin yararlanabileceğinden bahsedeceğiz.

aile-destek-programi-2

Aile destek programı nedir? 

Aile destek programı, günümüzde maddi anlamda geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlara yardım amaçlı dağıtılan bütçe programı. Ekonomik olarak hem iş bulmakta zorlanan, sağlık sorunu yaşayan ve bunlara benzer sebeplerden ötürü zor durumda olan kişiler için ekonomik kalkınmayı amaçlayan bir program.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aratan enflayonla günden güne yükselen fiyatlara yetişemeyen vatanaşlara yönelik hazırlanan program için şunları demişti: “Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ile dar gelirlerinin alım gücünü daha da artıracağız.  Program Haziran’da başlıyor. 2.5 milyon haneye 2.5 milyar tahsis ettik. Desteklerin kapsamını genişletecek çalışmaları sürdürüyoruz”

Aile destek programı başvuruları

Aile destek programına dair ilk haberi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan duymuştuk. Yanık, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada Aile Destek Programı başvuru tarihleri hakkında bilgi vermişti. Yanık’ın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise programa dair detayları paylaşmıştı. Açıklamaya göre Erdoğan, Aile Destek Programı kapsamında binlerce aileye toplamda 15 milyar liralık destek verileceğini söylemişti.

Bakan Yanık, bu program sayesinde yaklaşık 4 milyon hanenin yararlanması beklendiğini söylemişti. Ayrıca Aile Destek Programı başvuru tarihlerinin 27 Haziran’da başlayacağını duyurmuş ve bu programla beraber 450, 550 ve 600 lira olmak üzere üç çeşitli yardım bütçesi ile yıllık 5 bin 400 lira ila 7 bin 200 lira arasında destek hedeflendiğini de belirtmişti. Program kapsamındaki destekler 12 ay boyunca sürekli olarak yapılacakmış.

Aile destek programına başvuru nasıl yapılıyor?

Aile Destek Programı başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru bu platformda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işlemleri arasında yer alıyor. Öte yandan e-Devlet uygulamasını kullanmayanlar ise Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları üzerinden programa başvurusu yapabilecek.

Aile destek programı başvuru şartları nelerdir?

Programa başvuru şartları aşağıdaki gibidir:

  • 18 yaşından küçük olmamak,
  • TC Vatandaşı olmak,
  • Ülke sınırları içinde yaşayan,
  • İhtiyaç sahibi olmak (Gelir durumu muhtaçlık sınırının altında 450 TL- 1.417 TL arasında olmak)

Destek, şu an herhangi bir yardım programından faydalanan aileler de dahil olmak üzere ihtiyaç sahibi her aileyi kapsıyor. E-devlet üzerinden başvuru yapan ihtiyaç sahibi her bu programa başvuru yapabilir.

Aile destek programına kimler başvuru yapamaz?

Programa başvuruları değerlendirilmeyecek olan kişiler aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru sahibinin Türk vatandaşı olmaması,
  • Mavi Kart sahibi olması,
  • Yerleşim adresinin yurt dışında olması,
  • Kişinin 18 yaşından küçük olması,
  • Aynı evde yaşayan kişilerden memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Aile Destek Programından yararlanmak isteyen kişilerin yaptığı başvurularda, ailedeki kişilerin gelir düzeyleri hesaplanacak. Bu program için belirlenen ölçeğin latındaysa eğer aile yardım almayı hak kazanacak. Bu ailelere yardımlar 12 Ay boyunca düzenli bir şekilde verilecektir.

Aile destek programı ödemeleri ne zaman yatacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya ilişkin şu açıklamayı yapmıştı, ‘Daha önce açıkladığımız 15 milyar liralık ilave bütçeye sahip ve 12 ay süreyle devam edecek olan Aile Destek Programının ilk ödemesini Temmuz ayında yapıyoruz.’ Yani ilk ödeme temmuz ayında olacak.

Aile Destek Programı Ödemesi Ne Kadar?

Aylık 450, 500, 550, 600 lira olmak üzere dört farklı tutarda destek söz konusu. Ödemeler yıllık 5 bin 400 ila 7 bin 200 lira arasında değişecek olup, 12 ay boyunca süreli ve düzenli yapmış olacaktır.

Hak sahibi hanelerin destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhil olduğu gelir aralıkları göre belirlenmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki tabloda yer alan kişi başına düşen gelir tutarı aralıklarına göre:

Kişi başına düşen aylık gelir aralığı Ödeme Tutarı (TL)
450 TL ve altı 600 TL
450 TL üzeri – 772,60 TL ve altı 550 TL
772,60 TL üzeri- 1.095,20 TL ve altı 500 TL
1.095,20 TL üzeri – 1.417,80 TL’den az 450 TL

 

Ödemeler ne zaman sona erecek?

12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Mayıs ayında gerçekleşecek. Yani tam seçim zamanı öedemeler de duracak.

Yardım alan insanların yardıma ihtiyacı olmadığı halde başvuru yapmaları durumunda ve tespit edildiği takdirde onlara yasal işem başlatılacak.

Aile Destek Programı ile Ne Amaçlanıyor?

Türkiye Aile Destek Programından yoksul ya da başkaca dezavantajları bulunan gruplar yararlanacak. Özetle program ile ekstra bir dezavantaja gerek kalmaksızın, sosyoekonomik düzeyi belirlenenin altında olan vatandaşlar desteklenecek.

Bütçenize Uygun Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle