Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Adıyaman Gezilecek Yerler / Adıyaman’da ne yenir? / Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman Gezilecek Yerler / Adıyaman’da ne yenir? / Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman gezilecek yerler bakımından Güneydoğu Anadolu’nun en mistik şehirlerinden. Tarihin bilinen en eski kentlerinden biri olma özelliğini taşıyan Adıyaman keşfedilmeli. Kommegene Krallığına ev sahipliği yapan şehir bugün ülkemizin en çok turist çeken şehirlerinden biri olarak tanınıyor.

Adıyaman gezilecek yerler

Adıyaman binlerce yıllık tarihe sahip ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir olarak ön plana çıkar. Adıyaman ilçeleri‘nin neredeyse her birinde gezip, görülecek ve tarihe şahitlik edebileceğiniz birçok yapı bulunur. Ancak merak etmeyin, Adıyaman nüfusu çok kalabalık olmadığı için şehrin güzelliklerini keşfetmekte zorlanmayacaksınızdır. 

  • Adıyaman Nemrut Dağı

Adıyaman gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen Nemrut dağı ve buradaki heykellerdir. Özellikle burada gün doğumuna eşlik etmenizi öneririm. Şehirden yaklaşık 1.5 saat uzaklığında Kahta ilçesi sınırlarında olan Nemrut dağı ülkemizin turizm açısından gurur kaynaklarından birisidir. Unesco Dünya Mirasında yer alan Nemrut dağı ören yerinde tanrıların ve kralların dev heykellerini görmelisiniz. Kommegene kralı tarafından tanrılarına minnettarlık göstergesi olarak yaptırılan heykellerin muhteşem görselliği bugün ziyaretçilerini büyülemektedir.

  • Perre Antik Kenti

Adıyaman gezilecek yerler listenizde yer alması gereken duraklardan birisi de Perre antik kentidir. Şehrin çıkışında yer alan dünya üzerinde en büyük birkaç Roma şehirlerinden birisi olan Perre antik kentini görülecekler listenize mutlaka almalısınız. Antik Roma dönemine ait Nekropol alanında 200’den fazla kaya mezarı bulunmaktadır. Müze kart ile ücretsiz ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan Adıyaman müzesi de görülebilecek listesine alınabilir. Bu bölgede yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin küçük bir bölümü müzede sergilenmektedir.

  • Karakuş Tümülüsü ve Cendere Köprüsü

Nemrut dağı milli parkı girişinde bulunan Karakuş Tümülüs’ü  Kommegeneli kraliçelere ait anıt mezar olarak bilinir. Heykelin üzerinde yer alan kartal kuşu heykelinden dolayı Karakuş Tümülüsü olarak bilinmektedir. Kahta yolu üzerinde bulunan Cendere Köprüsü’de Adıyaman gezilecek yerler arasındadır. Roma dönemi eseri olan Cendere köprüsü yapımı ve heybetiyle dikkat çekmektedir. İki kez restorasyon gören ve hala ayakta olan tarihi köprüyü görülecekler listesine almanızı öneririm.

  • Haydaran Mezarları

Adıyaman’dan yaklaşık 20 -25 dakikalık bir araba yolculuğuyla varabileceğiniz Taşgedik köyünde yer alan Haydaran mezarları görülmelidir. Kaya mezarlarının yüzleri maalesef yok edilmiş.

Adıyaman’da gezilecek kilise ve camiler

Ülkemizde yer alan Süryani manastırlarının en büyüklerinden olan St Paul Manastırı, Adıyaman gezi rehberi içerisindekidiğer duraklardan biri. Adıyaman Ulu Cami, Dulkadiroğulları beyliği tarafından inşa edilen cami günümüze kadar birçok kez restore edilmiştir. Hala ibadete açık olan cami Adıyaman merkezde bulunmaktadır.

Adıyaman’da ne yenir?

Adıyaman gezilecek yerler planlaması yapmak kadar Adıyaman yemekleri için de bir liste yapılmalı.  Adıyaman’da ne yenir diye soru sorduğunuzda cevabı insanı mutlu edecek düzeydedir. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi mutfağı iyi şehirlere komşu olan Adıyaman gezilecek yerler bakımından zengin şehirdir. Şehrin şüphesiz ki en büyük eserleri Kommegene Krallığına ev sahipliği yapan Nemrut dağıdır. Özellikle Nemrut dağında heykeller ile beraber gün batımı ya da gün doğumunu yaşayın. Tarihi ve görülecek yerleri kadar sofrası da güzel olan Adıyaman’a geldiğinizde neler yiyebileceğinizi sizlere yazdım, afiyetle.

Adıyaman Tavası: Yörenin en önemli lezzeti olduğunu belirtmeliyim. Bir çok restoran ve mahalli yemek yapan lokantalarda bulabileceğiniz Adıyaman tavasını denemeden şehirden ayrılmayın. İnanılmaz lezzetli olan bu yemeğe bayılacaksınız

Patlıcanlı Kebap: Adıyamanlılar patlıcanı çok seviyorlar, öyle ki yemeğini, kebabını ve cacığını yapıyorlar.Mutlaka denemelisiniz diyeceğim lezzetlerden.

Kıyma Kebabı: Adıyaman’da farklı bir tatla yapılan lezzet denenmelidir. Adıyaman’a gelen herkesin deneyimlemek istediği bir lezzettir.

Ekşili Köfte: Mahalli yemeklerden birisi olan ekşili köfteyi deneyebileceğiniz sadece birkaç lokanta var. Et ve patatesin oluşturduğu nefis bir ev yemeğidir, mutlaka deneyin.

İçli Köfte: Güneydoğunun sofralardan eksik olmayan lezzeti içli köfteyi bir de Adıyaman’da deneyin.

Adıyaman Çiğköfte: Adıyaman’a tescillenmiş bu lezzet burada bir başka güzel. İyi ki patentini almışlar emin olun en iyisini bu şehre tescilli.

Patlıcan Cacığı: Bildiğiniz cacığın içine patlıcan konan gayet lezzetli ve hafif. Yemeklerin yanında mutlaka söyleyin.

Katmer: Anadolu’nun en güzel hamur işlerinden birisi olan katmer burada da sofralardan eksik olmaz.

Peynir Helvası: Tekirdağ ve Çanakkale’de meşhur olduğunu zannederdim, keza Adıyaman’da görünce şaşırdım. İrmik ve peynirden yapılan tatlı Çanakkale yöresinde ki peynir helvasına biraz daha benzediğini söylemeliyim. Hafif ve güzel bir tatlı.

Şıllık Tatlısı: Adıyaman’da ismini duyunca espri anlayışının ne kadar yüksek olduğunu hissettiğim anlardan birisidir. Bu tatlıyı ya seveceksiniz ya da nefret edeceksiniz.

Adıyaman’a nasıl gidilir?

Birbirinden etkileyici yapılara sahip olan Adıyaman şehir merkezi dışındaki yerlere ulaşım sağlamak biraz zor olabilir. Bunun için Adıyaman araç kiralama olanaklarından faydalanarak oldukça keyifli bir gezi süreci yaşayabilirsiniz. Adıyaman havalimanı araç kiralama fiyatları için ihtiyaçlarınıza cevap verecek Yolcu360 uygulamasını cep telefonunuza indirerek bu şehri keyif ve konforla keşfedebilirsiniz. Seyahat severler Şanlıurfa araç kiralama, Gaziantep araç kiralama, Malatya araç kiralama ve Diyarbakır araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, çevre illeri keşfettikten sonra Adıyaman turu yapabilir veya çevre illere tur düzenleyebilir. 

  • Adıyaman için öneriler sunacak olursam 3 gün Adıyaman gezilecek yerler listenizi tamamlamak için yeterli olacaktır. Temmuz ve Ağustos sıcaklarında tercih etmenizi önermem. Benim olmazsa olmazım Nemrut dağı ve Perre Antik kentidir. Şehrin lezzetlerini denemeden ayrılmayın.

Yorum ekle