Araç yangını neden çıkar? Arabada yangın çıkmasının nedenleri nelerdir? Arabada yangın çıkarsa ne yapmalı? Arabadaki yangının hasarını sigorta öder mi? Araç yangınları konusunu biraz araştırdık…
Araç Yangınları
Yangınlar araç sahiplerinin çok korktuğu şeylerin başında gelir. Bir anda patlak verecek bir şey olduğu ve geri dönüşü olmayabileceği gerçeği çok korkunçtur. Peki araç yangınlarının sebepleri nelerdir? Bazı tedbirler alınarak araç yangınları önlenebilir mi? Arabada yangın neden çıkar? Arabada Yangın Tüpü Yoksa Ne Olur? Tüm bu soruların yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.
Araçta yangın çıkmasını neler tetikler?
Araç yangınlarının sebepleri çok çeşitli olabilmektedir. Çünkü araçlar kısa devre, sıcak egzoz sistemi, hava yastıklarını şişiren ateşleyiciler gibi potansiyel yangın kaynaklarını içerirler. Arabada yangın neden çıkar diye bakıldığında donanımsal sebep olabildiği gibi kişisel hatalar da sıkça görülmektedir.
- Başlıca yangın sebeplerini incelersek;
- Aşınmış benzin hortumları sebebiyle motora yakıt sızması
- Akümülatörden elektrik tesisatına gereğinden fazla akım gelmesi
- Karbüratörden manifold üzerine dökülen benzin
- Dışarıdan gelen bir yakma sabotajı vb.
- Yakıt iletim borularındaki hasarlar
- Lpgli araçlarda gaz sıkışmaları
- Elektrik tesisatının iyi döşenmiş olmamasından kaynaklı kontak yapması
- Kazalar
- Sigara izmaritleri, araç içerisindeki çakmağın güneş altında kalması gibi kişisel hatalar
- Fren balatalarının aşırı ısınması
Araçta yangın tüpü zorunlu mu?
Arabada yangın tüpü yoksa ne olur ya da arabada yangın tüpü zorunlu mu soruları da sıkça sorulan sorulardan.
Araçta yangın tüpü olması şart mı; elbette ki tedbir açısından önemli ve bulunması gerekir. Ancak sürücüler için yalnızca kullanım değil araçların periyodik muayeneleri de önemlidir. Bu muayenelerde yalnızca araçların teknik özelliklerine bakılmaz. Yangın tüpü, ilk yardım çantası, ve reflektör gibi malzemelerinin bulunup bulunmadığına da bakılır. Araç muayenesinden tüpsüz de geçebilirsiniz. Tüp bulunmayan araçlarda bu özellik hafif kusur sayılmaktadır. Bunu göze almak istemeyip sıfır kusurla muayeneden geçmek isterseniz yangın tüpü bulundurmalısınız.
Araç Yangınına karşı önlemler
Araç yangınları önlenebilir mi? Ne gibi önlemler olası kazalardan bizleri korur? Bu sorunun cevabı aslında temkinli olmakla açıklanabilir. Düzenli kontrolleri yapılan araçlarda, bilgi eksiği bulunmayan araç sürücülerinde yangın çıkması çok zor. Temkinli olmak ve araçta alev alacak madde bırakmamak gibi basit önlemler almaksa hayat kurtarıcı olabilir. LPGli araçların yakıt sistemlerinin de düzenli kontrollerinin yapılması da önemlidir.
Araçta yangın çıkarsa ne yapmalı?
- Sakin olun ve telaşlanmamaya çalışın.
- Aracı mümkün olabildiğince güvenli yere çekin. Kontağı kapatıp el frenini çekin.
- Araçta biri varsa hemen çıkarın ve uzaklaşmalarını söyleyin.
- İtfaiyeyi arayın. Onlar gelene kadar siz yangın tüpüyle müdahale edin.
- Rüzgarı arkanıza alarak dumanın üzerinize gelmesini engelleyerek dik bir şekilde yangına yangın tüpüyle alevlerin dibine müdahale edin.
- Araca çok yaklaşmayın. Dumanı solumak sağlığınızı tehlikeye sokabilir.
- Yanan kısım motorsa motor kapağını hemen açmak alevlerin oksijenle temasını artıracağından yanma reaksiyonunu hızlandırır. Hafif açıp aralıktan püskürtün.
- İtfaiye ekipleri aracın güvenli olduğunu söylemeden araca yaklaşmayın. Bazı yerlerde yeniden alevler çıkabilmektedir.
Add comment