Yolcu360 Blog
9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu: Bir Zafer Hikayesi

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu: Bir Zafer Hikayesi

9 Eylül İzmir’in kurtuluşu, büyük Türk ordusunun İzmir’in işgaline son verişini ifade ediyor. 9 Eylül 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Türk birlikleri İzmir şehrine girdi. 26 Ağustos 1922 yılında başlayan Büyük Taarruz’un en büyük zaferlerine şimdi yakından bakıyoruz. 

1922 yılından beri 9 Eylül’ü İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu olarak kutluyoruz. Peki, o günlerde neler yaşanmıştı? Bugün neden bu kadar önemli?

9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu9 Eylül’ün Önemi

9 Eylül, kurtuluşumuzu ve bağımsızlığımızı elde edişimizi simgeliyor. Bunun yanı sıra Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması’na giden süreci başlatan gün, 9 Eylül. Böylece Milli Mücadele sona ererek Türk zaferi kesinleşmişti. 

9 Eylül’de Ne Oldu?

26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz başlamıştı. Kurtuluş Savaşı’nın son adımı olan bu büyük atılım, 30 Ağustos’ta yayınlanan bildiri ile perçinlendi. İlk olarak Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” mesajını verdi. Bu mesajdan sonra ordular 2 Eylül 1922’de Uşak şehrine giriş yaptılar.

Bu noktada insanın aklına bir şey takılıyor. Atatürk, neden Ege Denizi değil de Akdeniz’i hedef gösterdi? Bunun cevabı kısaca, o zamanlar Ege Denizi’ne Akdeniz deniliyor olması. Ayrıca detaylı okuma yapmak için bu araştırmayı okuyabilirsiniz. 

Şimdi İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşa geri dönelim. Öncelikle 9 Eylül 1922 sabahı 1. Süvari Fırkası ve 2. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine giriş yaptı. Büyük Taarruz harekâtı sonucu ufukta görülmüştü. Bununla birlikte Yunan birlikleri hızla geri çekiliyordu.

Hükümet konağının kurtarılmasının ardından Mürsel Paşa komutasındaki Birinci Süvari Tümeni, İzmir’e giriş yapıldığını Ankara’ya bildirdi. İşte o an, İzmir’in işgali artık bitmişti!

9 Eylül İzmir'in Kurtuluşuİzmir’in Kurtuluş Tarihi: 9 Eylül 1922

İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu günde birçok kahramanlık hikayesi yatıyor. Başkomutan Atatürk ve silah arkadaşları, Büyük Taarruz Harekâtı sonucu Türk hakimiyetini tekrar sağlamıştı. Peki, o gün neler oldu?

İkinci Tümen’in komutasında Dördüncü Alay Komutan Yardımcısı Yüzbaşı Şerafettin Bey vardı. Şerafettin Bey ile en önde yaya olarak hareket eden 8 er, Punta’daki Tuzakoğlu fabrikasına yaklaşırken ateş altında kaldılar. 4 asker orada şehit oldu: Bu kahraman askerlerin isimleri: 

  • Akşehirli Bekiroğlu Mehmet
  • Antalyalı Ömer oğlu Hakkı (Sarıarslan)
  • Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet
  • Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet

Şerafettin Bey (daha sonradan Şerafettin İzmir adını almıştır), daha sonrasında İzmir Hükümet Konağına ilerleyerek Türk bayrağını ilk kez göndere çekti. Ayrıca anlatılanlara göre, Şerafettin İzmir kurşun yarası almasına rağmen ilerlemesine devam etmiş ve bayrağımızı sallandırmıştır. 

Hükümet konağına Türk bayrağı çekilmesinin ardından Yüzbaşı Zeki komutasındaki süvari birliği Sarıkışla’ya (günümüze ulaşamadı), Üsteğmen Arif, Komutan Celal Bey ve Yedek Subay Besim Efendi ise Kadifekale’de bayrağımızı göndere çekti.

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nda Neler Oldu?

İzmir’de bayraklar göndere çekildikten sonra, Birinci Süvari Tümen Komutanı Mürsel Paşa Ankara’ya zaferi haber verdi. Mustafa Kemal Paşa, Fevzi ve İsmet Paşa 10 Eylül 1922 yılında İzmir’e giriş yaptı. Ayrıca Hükümet konağında yapılan konuşmanın ardından, Takip Harekâtı aynı hızla devam etti. Böylece 18 Eylül 1922 tarihinde Batı Anadolu’daki tüm Yunan askerleri kovulmuştu. 

Takip Harekâtı’nın başarıyla sonuçlanması, İzmit’ten İstanbul’a, Balıkesir’den Çanakkale’ye kadar büyük bir alanda stratejik üstünlüğü Türk ordusuna geçirdi. Türk Ordusunun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na giden yolu açtı. Ülkemiz, Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayarak bağımsızlığını kazandı.

İzmir’in kurtuluşu kısaca böyle… Böylece 9 Eylül gününde, İzmir’in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu. Tarihte bugün, dünyaya özgür ruhumuzu kanıtladık! 

Şerafettin İzmir hakkında bir araştırma bulduk, merak edenler buradan ulaşabilir. 

9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu9 Eylül Kutlama Mesajları: 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu

  • 9 Eylül 1922’de destansı bir hikaye yazdık. Yedi düvele karşı durduk, özgürlüğü ve bağımsızlığı yeniden tanımladık. İzmir’in Kurtuluşu kutlu olsun!
  • Ne kurşunlar durdurabildi bizi, ne de dünyanın en büyük güçleri! 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu kutlu olsun, yaralandığı halde bayrağı hükümet konağında göndere çeken Şerafettin Komutan’a selam olsun!
  • 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu kutlu olsun. Mustafa Kemal Paşa ve silah askerlerini şükran ve minnetle anıyoruz. 
  • Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve bitiren biricik şehrimiz İzmir’in Kurtuluşu kutlu olsun! Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. 
  • 9 Eylül 1922’de İzmir’in dağlarında çiçekler açtı. Türk milleti bir araya geldi, yedi düvele karşı durdu. 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu kutlu ve mutlu olsun!
  • Sen 9 Eylül dersin iki kelime; ben değişen yazgı anlarım, özgürlük bağımsızlık anlarım… Güzel İzmir ve yurdumuzun kurtuluşunun 99. yılı kutlu olsun!
  • İşgal edildiği gün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan; İşgalin bittiği gün, Kurtuluş Savaşı’nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir’dir. İzmir’imizin kurtuluşu kutlu olsun!
  • Yazıldı şiirler ve tütsülendi gökyüzü… Bu toprağın var her yerinde kahramanlık öyküsü! İzmir’in kurtuluşunun 99. Yılı kutlu olsun!
  • İşgal edildiği gün, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan; İşgalin bittiği gün, Kurtuluş Savaşı’nı bitiren dünyadaki tek şehir İzmir’dir. İzmir’imizin kurtuluşu kutlu olsun!
  • 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu ile tarihi yeniden yazdık. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz. 
  • Tükler için bağımsızlık ve özgürlük her şeyden önce gelir. 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu bunun bir örneğidir. Hangi çılgın bize zincir vuracakmış, şaşarız! 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu tüm milletimize kutlu olsun.
  • İzmir’in dağlarında çiçeklerin yeniden açmaya başladığı gün… 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu kutlu olsun! 
  • Gevreği, çiğdemi, boyozu, midyesi. Her sokağı deniz kokan şehir. Doğum günün kutlu olsun…
  • İlk kurşundan, bağımsızlık kurşununa.. Hasan Tahsin’den, Şerafettin İzmir’e selam olsun!
  • Ege’nin asil ve kahraman şehri İzmir… 9 Eylül senin yeniden doğumun… İzmir’in kurtuluşunda görevli tüm askerlerimizi ve başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyoruz. 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nu coşkuyla kutluyoruz! 

Yorum ekle