Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > 7 Kişinin Yıllarca Uyuduğuna İnanılan Efsanevi Mağara : Yedi Uyurlar / Eshab- Kehf / Kahramanmaraş

7 Kişinin Yıllarca Uyuduğuna İnanılan Efsanevi Mağara : Yedi Uyurlar / Eshab- Kehf / Kahramanmaraş

Hikayesi ile herkesi büyüleyen Yedi Uyurlar ülkemizde mutlaka gezilip görülmesi gereken nadide bir nokta.

Kahramanmaraşın Afşin ilçesinde bulunan Eshab-ı Kehf diğer adıyla yedi uyuyanlara gelmek yolcu360 ile Kahramanmaraş araç kiralama yaparak ilçeye ulaşmanız gerekmektedir. Burası inanç turizmi olarak ziyaretçilerini ağırlamakta. Kuran-ı Kerim’in Kehf suresinin 9. – 26. Ayetlerinde Eshab-ı Kehf’ten bahsedilmektedir. Roma döneminde putperest Dakyanus’un zulmünden kaçarak şehirden birkaç kilometre uzaklığındaki bu mağaraya sığınan ve mağarada, Allah tarafından uzun yıllar uyutulup tekrar uyandırılan ve halk arasında Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefestatayuş isimleriyle bilinen inançlı yedi genç ile köpekleri Kıtmır’i ifade etmektedir.

Dakyanus’un zulmünden kurtulmak için Allaha dua ederler ve uyurlar, hatta Dakyanus  Ninova’dan dönünce bu gençleri aratır ve onların bir mağarada olduklarını öğrenir. Mağaraya geldiklerinde ne kendisi ne de askerler mağaraya giremezler. Hristiyanlığın çoktan kabul edilmiş olduğu Bizans İmparatoru 2. Theodosius zamanında uyanırlar ve bu durumdan etkilenen İmparator sarayına davet etmesine rağmen gelmeyen gençlerin anısına ve gelenlerin ibadet edebilmesi için 446 yılında yapılmış hala günümüze kadar ulaşan İsa mescidi adıyla bir kilise inşa ettirir. Dünyada ve Türkiye’de bir çok mağara atfedilse de Afşin’deki Eshab-ı Kehf mağarası Kehf Suresinin 17. Ayete göre burası en çok uyan mağara olarak biliniyor (ya da inanılıyor). Bu kadar çok değerli bilgi ve günümüze ulaşan değerler ile Afşin’deki Eshab-ı Kehf yer doğruluğunu insanlara sunuyor.


Eshab-ı Kehf Zamanı

Buradaki mağara haricinde içerisinde 5. yy ait eski bir kiliseye ait kalıntılar bulundurması ve sırasıyla Anadolu Selçuklu dönemi, Dulkadiroğulları dönemi ve Osmanlı dönemlerine ait yapıları da içerisinde barındırıyor olması bence Kuran’da bahsi geçen yerin burası olduğuna dair düşünceleri haklı çıkarıyor. Burada mağara ile beraber daha sonrasında yapılan Ribat, cami, İsa mescidi, han, medrese, Kubbetü’ş Şerif ve Minnet Çelebi Mescidi yapıları bulunmaktadır. Özellikle Ribat’ın girişindeki kitabe ise hayli ilgi çekici. 3 satırdan oluşan sülüs hat ile yazılan yazıda “ Rahman ve Rahim olan Allah’ın 99 adıyla. Allah’ın mescitlerini  ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan ve namaza devam eden kimseler imaret eder ” der.

Hacı Bektaş-i Veli Hazretlerinin Kırşehir’e giderken buraya uğradığı ve Ribatta bulunan beş çilehanenin en küçüğünde kırk gün boyunca kalarak çile çektiği bilinmektedir. Çilehaneler Tasavvuf ve Tarikat ilminde yol almış kişilerin Velilik makamına ulaşmaları için kendilerinin uzlete çekildikleri yer olarak bilinmektedir. Külliyenin içerisinde bulunan Anadolu Selçuklu dönemine ait İnikci ana yapısı olan  Eshab-ı Kehf cami ise 1215- 1234 yılları arasında Maraş Emiri Nusretuddin Hasan Bey tarafında yaptırılmış. Cami Anadolu Selçuklu dönem eserleri özelliklerini fazlasıyla taşımaktadır.

Türkiye’de görülebilecek en güzel yerlerden biri olan Eshab-ı Kehf  ziyareti beni çok etkiledi. Bir çok din, medeniyetlere ev sahipliği yapan bu topraklarda böyle eser ve değerlere sahip çıkmalıyız. Eğer yolunuz Kahramanmaraş’a yakın bir şehir olan Gaziantep, Adana, Kayseri gibi şehirlere de düşse bu güzel yeri ziyaret etmeye çalışın, inanın ki o yol değecektir. Özellikle önemli günlerde ve hafta sonları 7 uyuyanları ve köpek Kıtmır’ı temsilen görebilir ve onlarla fotoğraf çektirebilirsiniz.

Eshab-ı Kehf İnanılışı

Üst yazımda belirttiğim gibi Eshab-ı Kehf dünyada ve ülkemizde bir çok yerde Kuran’da geçen yer olarak sahiplenilmekte. Hatta Kahramanmaraş’a bu alanda en ciddi rakip ise Mersin’in Tarsus ilçesinde olduğuna inanılan Eshab-ı Kehf mağarası. Kısa zamanda burayı da ziyaret edeceğim, lakin yukarıda saydığım sebepler ve öğrendiğim tarihi ile Eshab-ı Kehf ve Yedi uyuyanların burada geçtiğine inanıyorum.

Eshab-ı Kehf dinlerin kitaplarında yer alıp, dinler ve inananları için önemli bir yer teşkil etmekte. Ülkemizde bilinirliği az fakat zaman geçtikçe artan ziyaretçi trafiği ile kendi tanıtımına katkı sağlıyor. İnsanın duygu derinliği yaşadığı böyle önemli yerlerin ziyareti her zaman beni mutlu hissettirmiştir. Ben daha öncesinde bilmediğim, ziyaretim sonrası etkilendiğim ve büyük mutluluk hissettiğim Eshab-ı Kehfi unutmayacağım. Bu önemli ziyaretgahı kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.

Keşfetmeniz dileğiyle..

 

Yorum ekle