Yolcu360 Blog
Alaçatı sokakları

Alaçatı Gezi Rehberi

Alaçatı’da gezilecek yerler nereleridir, Alaçatı gezisi nasıl yapılır, Alaçatı’da ne yenir, Alaçatı’nın nesi meşhur gibi sorulara yanıt aradık…

Alaçatı Gezi Rehberi

Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan, Ege kıyısındaki bir mahalledir. Üzüm bağları, taş evleri, dar sokakları, butik hotelleri, yel değirmenleri ve masa-sandalyesi sokağa serilen eski tarz restoranları ile meşhurdur. Bundan on yıl önce kendi halinde tertemiz ve çok keyifli bir mahalle olan Alaçatı, özellikle rüzgar sörfü etkinlikleriyle 1990’larda çok popüler oldu. Bunda güzel sporcu ve manken Çağla Kubat’ın da payı var. Peki, herkesin akın ettiği Alaçatı’da gezilecek yerler nereleridir, Alaçatı’da ne yenir ve ne yapılır? Önce Alaçatı tarihçesine sonra da gezi detaylarına bakalım…

Alaçatı’nın Tarihi

Alaçatı’nın tarihi hakkında muhtelif iddialar bulunur. Onun 14. yüzyılda mı, 15. yüzyılda mı Osmanlı toprağı olduğu tartışma konusudur. Bunun yanında Alaçatı tarihine baktığımızda, kesin olarak bildiğimiz bir şey varsa uzun yıllar o bölgede Yunan nüfusunun fazla olduğudur. Bu Yunan nüfusunun bir kısmı daha sonraları gerek Birinci Dünya Savaşı öncesinde, gerekse sonrasında ve Cumhuriyet döneminde de mübadelelerle Yunanistan’a gitmiş, bir kısmı burada kalmış ve yaşamını Alaçatı’da sürdürmüştür.

Alaçatı’da Gezilecek Yerler

Alaçatı sokaklarıAlaçatı gezisi mahallenin sokakları ile başlar. Zira, kendine özgü, keyifli bir dokusu vardır Alaçatı sokaklarının. Ancak bu sokaklardaki restoranlar, kafeler, dondurmacılar, çaycılar, çevredeki sahiller ve doğa da görülmeye değer. Adım adım bakalım Alaçatı’nın gezilecek yerlerine

1.Alaçatı Sokakları

 

 

Alaçatı’nın en ünlü yanlarından biri olan rengarenk ve yöreye has bir mimariye sahip taş evleri, ilk önce gezilip görülmesi gereken yerlerden. Tarihi yüz yüz elli yıl öncesine değin uzanan bu yapılar adeta yörenin simgesi haline gelmiş durumda. Çevredeki hotellerin pek çoğunun taş evlerden müteşekkil olması, bu harika mimarinin tadını çıkarmak için fırsat sunuyor. Şimdilik dokuyu bozma girişimi gözlenmiyor, umarız böyle kalır Alaçatı.

 

2. Alaçatı Merkez

Ardından, Alaçatı’nın kalbinin attığı, bölgenin en merkezi noktalarından ikisi, Hacımemiş Mahallesi ve Kemalpaşa Caddesi gelmektedir. Hem yöreye has, anı eşyaları almak, hem de diğer ihtiyaçları karşılamak için yapacağınız alışverişlerde ve akşam yemeklerinizi, kahvaltılarınızı, gezip tozmalarınızı gerçekleştirmenizde yegane uğrak yeriniz bu iki yer olacaktır.

 

3. Alaçatı Yeldeğirmenleri

Bunların yanında, Alaçatı’nın tarihi yel değirmenleri, taş evlerinden iyi olmasın, çok meşhurdur ve yöre ile özdeşleşmiştir. Alaçatı’ya gitmişken yel değirmenlerini görmek, gezmek, fotoğraf çektirmek daha iyi bir gezi tecrübesi için elzem.

 

4. Alaçatı Plajları ve Sahilleri

Son olarak, sahili, koyları ve denizi ile de ayrıca şöhret sahibi olan Alaçatı’ya gitmişken Delikli Koy’a da uğranmalı. Delikli Koy Alaçatı sahilinin nispeten kenar bir köşesinde kaldığından pek uğrak yeri olmayan, buna mukabil herhangi bir tesisin de olmadığı fakat görsel ve yüzme keyfi olarak kendine has bir yanı bulunan bir koy olup, her gidene tavsiyemizdir.

 

Alaçatı’nın Nesi Meşhur?

Alaçatı değirmenleri, Alaçatı fotoğraflarıAlaçatı’nın en çok, kendine has mimarisi, o mimari ile bütünleşmiş tarihi dokusu ünlü. Bunların yanında sahili, denizi, doğal güzellikleri, üzüm bağları ve pek kaliteli şarap üretebilen şarap fabrikaları, sörfü, festivalleri, yöre insanının misafirperverliği gibi daha pek çok şeyle de şöhret.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Adnan Menderes Havalimanı ile Alaçatı arası yaklaşık doksan kilometre. Eğer servisler başlamışsa, ki genellikle Mayıs dolaylarında sezon açılışı ile başlıyor veya tarifeleri sıklaştırılıyor, Havaş’ın Çeşme otobüsleri ile gidilebilir. Bu yolculuk yaklaşık bir bir buçuk saat sürmekte ve sonrasında Çeşme’den Alaçatı otobüslerine binmek gerekiyor. Eğer Havaş yerine alternatif bir ulaşım tercih etmek istiyorsanız metro ile gidebilirsiniz. Havalimanından sonra metroya binip Aliağa doğrultusunda ilerleyip Halkapınar istasyonunda indikten sonra Fahrettin Altay hattına aktarma yapmalısınız. Bu yönde ilerleyip son durakta inerek, Alaçatı’ya gidebileceğiniz otobüslerin bulunduğu terminale ulaşmış oluyorsunuz. Ancak bu alternatiflerin hepsi de gerçekten çok zahmetli olabilir. Hele de İzmir sıcağında.

İzmir Havalimanından Araç Kiralama ile Alaçatı

İzmir’e havayoluyla gelip Alaçatı’ya gitmeyi planlıyorsanız İzmir Adnan Menderes havalimanından araç kiralama yaparak Alaçatı’ya konforlu bir biçimde ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle