Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yanlış Park Cezası Ne Kadar? 2024

Yanlış Park Cezası Ne Kadar? 2024

Yanlış park cezası 2024 tutarı belli oldu! Park cezası, araç sürücülerinin en çok karşılaştığı trafik cezalarından biridir. Hem en çok karşılaşılan hem de küçük bir hata sonucu gerçekleşen bir cezadır diyebiliriz. Gün içerisinde iş yoğunluğu sebebiyle koşuşturmaca ve telaş haliyle yaşıyoruz. Tüm bu yoğunlukta birkaç dakikalığına markete ya da ATM’ye uğramamız gerekebiliyor. İşte bu tip durumlarda aracımızı rastgele yol üzerine park etmek zorunda kalıyoruz.  Bu yüzden de aracı bıraktığımız yeri çoğu zaman dikkate almıyoruz. “Nasılsa birkaç dakikaya döneceğim.” deyip önemsemiyoruz. Elbette ufak hatamız kötü sonuçlar doğurabiliyor. Önemsemeden çıkıp gittiğimizin aracımızın başında trafik polisleri ile karşılaşıyoruz. Şansımız varsa sadece park cezası uyguluyorlar. Bazı araçlar yanlış yere park edildiği için çekici ile oradan uzaklaştırıldığı da olabiliyor. 2024 yılında güncellenen yanlış park cezası tutarı ve diğer detayları birlikte inceleyelim:

Park cezası ile karşılaşmayı kim ister ki? Elbette istemeyiz. O yüzden hangi durumlarda park cezası uygulandığını bilmenizde yarar var.

  • Kavşak, tünel gibi alanlarda durmak ya da aracı bırakmak.
  • Yaya geçidine, kaldırıma aracı bırakmak.
  • Çöp konteyneri, otobüs durakları gibi aktif alanlara araç park etmek trafik cezasına tabidir. 

2024 Park Cezası Ne Kadar? Park Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2022-park-cezası-ne-kadar-1

Park cezası aldıysanız bunu nasıl öğrenebilirsiniz?  Ödemenizi nasıl yapabilirsiniz? Aklınıza takılan bu soruları cevaplayalım. 

Öncelikle araba park cezası da dahil olmak üzere tüm trafik cezalarının sorgulamasını e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sorgulama sonrası cezanız çıkarsa İnteraktif Vergi Dairesi sitesine giriş yaparak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada anlaşmalı bankaların kredi kartları ile internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz. 

2024 yılı itibarıyla güncellenen trafik cezalarına göre, yanlış park etme veya uygun olmayan yerde araç durdurma ihlalinin cezası 1.380 TL olarak belirlenmiştir.
Park cezası kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız %25 indirimden yararlanma hakkına sahipsiniz. Aynı süre ve indirim oranı diğer trafik cezaları için de geçerlidir.

Trafik Kurallarının İhlalinde Uygulanan Yaptırımlar2022-park-cezası-ne-kadar

Her ne kadar trafik cezası dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak para cezası gelse de aslına bakarsanız trafik kurallarının ihlalinde pek çok çeşit yaptırım uygulanır. Gelin trafik kurallarının ihlalinde uygulanan yaptırımları yakından inceleyelim. 

  • İdari Para Cezası: Sürücülerin trafik kurallarına uymadığı takdirde karşılaştığı ilk yaptırımlardan biri olan idari para cezasıdır. Hatalı sürücüye ilgili ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde ceza tutarında %25 oranında indirim gerçekleşir.
  • Ceza Puanı: Çoğu trafik ihlali, kanunen geçerli belli bir ceza puanına sahiptir. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı ise 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün alınan ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanenizde kalır ve 1 yıl boyunca almış olduğunuz tüm ceza puanları birikir.
  • Sürücüye Ait Belgelerin Geri Alınması: Trafikte yapılan hataların pek çoğu idari para cezası olsa da daha da ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu ağır yaptırımlardan biri de sürücünün ehliyetine geçici süre ile el koymaktır. Bu süre zarfı değişkenlik göstermektedir. Kural ihlaline göre 30 ile gün ya da 3 ile 6 ay arasında ehliyete el konulmaktadır. Hatta kural ihlalinin yüksek olduğu hatalarda 2 yıla kadar sürücünün ehliyeti geri alınmaktadır. 
  • Belgelerin İptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından bir diğeri de ihlali yapan sürücünün ehliyetinin iptal edilmesidir. Böyle bir durumla karşılaşan sürücü yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekmektedir. 
  • Aracın Trafikten Men Edilmesi: Bazı trafik kuralı ihlallerinde araç trafikten men edilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan sürücünün aracını geri alması için gerekli şartları istenilen süre içerisinde sağlaması gerekmektedir. Örneğin araç muayenesinin yaptırılmaması, zorunlu trafik sigortasının olmaması gibi trafik ihlallerinde ilgili sürücüye ait araç trafikten men edilmektedir. 
  • Sürücünün Araç Kullanmaktan Men Edilmesi: Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu sürücüye uygulanan en ağır yaptırımlardan biri ise sürücünün araç kullanmaktan men edilmesidir.

2022-park-cezası-ne-kadar-2

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  • Merhaba ben Marmaris’te elektrikli bisikletimi belediye ye ait olan bir yere park ettim diye 2 ayrı yerde toplamda 1100 TL civarı ceza kesmiş zabıta.bu ceza yasalmı.yoksa keyfimi.trafigi engel olmasın diye kaldırımın kenarına koydum.digeride bir cafenin önündeki parkın kenarında.ne halka nede araçlara hiç bir engeli yok.sirf Hatay plaka ve elektrikli bisiklette ilk defa plaka gören zabıta amirleri keyfî bir ceza yazmışlar.trafik cezalarında park cezası 196 TL iken,2 seferde toplam ceza 1100 TL civarı.bununla ilgili yasal işlem yapsam haklılık oranım nedir.sadece ben değilim oralara Park yapanlar.yazin hergün hersaat motosiklet ve bisikletlerle dolu oluyor.ve hiç kimse yede zararı yok.ara sokaklar dar, araçlara engel olmasın dedim, yol kenarı bir tarafı minibüs otobüs ve diğer araçların dur kalk yaptığı ve park ettiği alanlar, diğer taraf ise bisiklet yolu.biz bu elektrikli bisiklet ve motosiklet tarzı araçları diğer araçlara engel olmasın diye ve halka engel olmasın diye park kenarlarına yada kaldırımlara koyuyoruz. Bunun cezası olmaması lazım. zabıtalar ın keyfî kestiği bu cezayı kınıyorum.ve kesilen cezaların hem keyfî hemde abartılı olduğunu düşünüyorum. 500 küsür lira her bir ceza.allahtan korkun.hem araç Park yerlerini ortadan kaldırıyorsunuz,hemde faiş cezaları keyfi yazıyorsunuz.bununla ilgili adliyeye GİDİP araştırma yapıp,eğer haklı isem dava açmayı düşünüyorum.ne dersiniz. Düzce’de ceza faiş,ve keyfî değilmi. Aaaa 31 plaka, yabancı plaka geçirin cezayı. Ooooo Muğla İstanbul Ankara plaka,ya boş ver yazık tazmayalim.kesin ya zengindir yada tanıdık.uğraşmayalim gibi bir kafa yaşıyorlar sanırım.169 TL olan Park cezası nasıl oluyor da her biri 500 küsür lira yazılıyor. Açıklama istiyorum.