Yolcu360 Blog
Arabada Sigara İçmenin Cezası
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi (2024)

Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi (2024)

Trafik cezasına peşin ödeme indirimi hakkında merak edilenler burada! Öncelikli trafik cezasını erken yatırmanın indirimi ne kadar ve kaç gün içinde öderseniz trafik cezası indiriminden yararlanabilirsiniz…Şimdi trafik cezası peşin ödeme indirimi ile ilgili tüm detaylar…

Trafik Cezası Peşin Ödeme İndirimi

Trafik cezasını beklemeden ödemek neden avantajlı? Ertelemeden ödemenin indirimi ne kadar? Trafik cezasını peşin ödeme indiriminden nasıl yararlanabilirsiniz? Erken ödeme süresi kaç gün? Trafik cezası peşin ödeme indirimi ile ilgili detaylara ve bu soruların yanıtlarına tek tek bakalım.

Erken Ödenen Trafik Cezasına İndirim Uygulaması

Trafik cezasını erken ödeyen vatandaşlar için bir indirim söz konusu oluyor. Yıllardır uygulana gelen trafik cezası peşin ödeme indirimi konusunda merak edilenleri madde madde açıklayalım:

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Ne Demek?

Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde, trafik cezası ödemede erken davranmaya verilen bir indirim söz konusu. Yani trafikte işlediğiniz kusur için para cezasını belirli bir süre içinde ödemeyebiliyorsunuz. Erken ödeme halinde ilgili ceza üzerinden belirlenmiş bir oranda indirim yapılıyor.  

Arabada Sigara İçmenin Cezası

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Oranı Ne?

Trafik cezasını erken ödeme indirim miktarı, her yıl devlet eliyle güncelleniyor. 2024 trafik cezası indirim oranı (erken ödeme indirimi) %25 olarak belirlenmiş durumda.  

Erken Ödenen Trafik Cezası Uygulaması Nasıl İşliyor? 

Trafikte seyrederken ya da park halindeyken işlediğiniz kusurun tespit edilmesi halinde size bir trafik para cezası kesiliyor. Kesilen para cezası, o anda veya daha sonra adresinize yazılı olarak tebliğ edilir. İşte bu tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde para cezasını yatırırsanız, söz konusu %25 indirimden yararlanabilirsiniz.  

Burada tebliğ tarihi çok önemli ve hassas bir nokta. Bazen farklı sebeplerle ceza tebliği gecikebiliyor. Ya da size ulaşmayabiliyor. Aracınız varsa sıklıkla trafik cezaları için sorgulama yapın. Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır içeriğimize de bakın!

Erken Trafik Cezası Ödeme İndirimi Süresi Ne?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere trafik ceza bedelini erkenden ödemenin indirimi var. Peki, “erken” kelimesi ile ne kadarlık bir süre kast ediliyor? Yani, trafik cezası yedikten kaç gün sonraya kadar ödemeyi yaparsanız indirim var? Trafik cezası, size tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde ödemeyi yaparsanız trafik cezası erken ödeme indiriminden yararlanabiliyorsunuz. Yani ceza size yazılı olarak açıklandıktan sonraki 15 gün içinde banka ya da vergi dairesi üzerinden ödemenizi yapmalısınız. 

En Fazla Nelere Trafik Cezası Kesiliyor?

Ülkemiz, 80 milyonluk nüfusu ile elbette en büyük araç parklarından birine sahip.  Dolayısıyla da en yoğun trafik akışına sahip ülkelerden birinde yaşıyoruz. Hal böyle olunca yılda ortalama 10 milyon kere trafik cezası kesiliyor. Yapılan analizlere göre kesilen trafik cezalarının içinde en büyük pay, hız ihlaline ait. Hız ihlalini park yasağı olan yerlere park etmek takip ediyor. Diğer yandan kırmızı ışıkta geçenlerin sayısı, hiç de az değil. Emniyet kemeri kullanmamak ve direksiyon başında cep telefonu kullanmak da sıkça yapılan hatalar. 

Drone’dan Kaçmak Zor!

Eskiden “burada trafik polisi beklemez” deyip kuralları ihlal etmek, adeta alışkanlıktı. Giderek trafik kurallarının bizi korumak için yaratılmış sistemler olduğunu idrak etmeye başladık ama hala cezaları ihlal etmesi gerektiğine insanların sayısı çok. Ancak artık trafik kurallarını ihlal ederek kendi canını, yakınlarının canını, başka insanların canını ve parasını hiçe saymak biraz zor. Çünkü yol üzerindeki kamera sistemleri, yoğun kontrol noktaları ve drone kullanımı ile trafik ihlalleri çok daha kolay tespit ediliyor. Özellikle büyük şehirlerde drone yani insansız hava araçları ile trafik kontrolü, yoğun bir şekilde yapılıyor. 

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Böylece o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

Yorum ekle