Yolcu360 Blog
plakasız araç kullanma
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Plakasız Araç Kullanma Cezası ve Sorgulaması 2024

Plakasız Araç Kullanma Cezası ve Sorgulaması 2024

Plakasız araç kullanma cezası 2024 rakamları açıklandı. 2024 plakasız araç kullanma cezası için güncellenen rakamları detayları ile paylaştık. Araçların kimlik numarası sayılan plakaların görünür şekilde olması ve mutlaka bulunması gerek. Trafikte emniyet açısından büyük önem taşıyan bu konu hakkında kapsamlı bir içerik sunuyoruz. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Plakasız Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 2024

plakasız araç kullanma

Trafikte sürücülerin ve araç sahiplerinin uyması gereken çeşitli kurallar mevcut. Bunlardan biri de araçlarda plaka bulunması. Araçların tüm işlemleri plakalar üzerinden gerçekleştiğinden dolayı plakasız araç kullanmanın cezası oldukça yüksek. Plakalar araçların adeta kimlik belgesi. Otomobil ve diğer araçlarda arka ve ön kısımda bulunmak üzere 2 adet plaka bulunması gerekir. Motosiklet, yarı ve tam römork araç tiplerinde ise 1 adet plaka bulunmalıdır. Bu plaka da arka tarafta yer almalıdır. 

Plakasız araç kullanımı durumlarında yasa ve yönetmeliklerce belirlenen cezalar karşımıza çıkıyor. Bu cezadan kaçınmak için plakaların araç üzerinde olup olmadığını kontrol etmek önemli. Öte yandan bazen araç plakası kontrolümüz dışında çalınabiliyor, düşebiliyor.  Ayrıca bunların dışında trafikte meydana gelen birçok nedenden dolayı araçlar trafikte plakasız kalabiliyor. Böyle bir durumda ise kişiler plaka takmama cezasından korunmak için acilen plaka başvurusunda bulunması gerekiyor. 

Trafikteki araçlar kurallara uygun bir şekilde plakasını hazırlanmalıdır.  Araçların hem önünde hem arkasında plakaların herkes tarafından görünecek şekilde takılması gerekmektedir. eğer sürücüler plaka takmaz ise cezai işlem uygulanır. 2024 yılı itibarıyla, plakasız araç kullanımı durumunda uygulanacak ceza 8.167 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, plaka okunurluğunu kasten zorlaştıran kişilere 2.648 TL tutarında bir para cezası kesilecektir. Tüm trafik cezalarında olduğu gibi sürücüler ilk 15 gün içerisinde bu cezayı öderse %25 indirim oranından faydalanabilir. 

Araçlar Plakasız Kullanılır Mı?

Araçlarını yeni alan kullanıcılar, geçici olarak plaka kullanabilir. Bazı durumlarda araç sahiplerine kullanması için geçici plaka verilmektedir. Plakalar sayesinde araçların yeni olduğu bilindiği için, sürücülere kesinlikle cezai işlem uygulanmaz. Ancak bu geçici plakayı da uzun bir süre kullanamazsınız. Sürücüler geçici plakayı 3 gün boyunca kullanabilir. 3 gün sonra yeni plakanıza geçiş yapmanız gerekmektedir. Plakasız araç kullanmanın ciddi seviyelerde cezası bulunmaktadır. Bu nedenle trafiğe çıkarken plakanın araç üzerinde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 

Kiralık Araçlar Plaka Üzerinden Ceza Alır Mı?

Merak edilen bir diğer konu ise kiralık araçlara yazılan cezalar. Bu konu genel olarak kiralık araçlarla ilgilidir. Kullanılan kiralık araca yazılan cezanın kimin tarafından ödendiği önemli bir konudur. Kullanılan kiralık araçlar sebebiyle de sürücülere çeşitli cezalar yansıtılmaktadır. Kiralık araçlarla da trafik kuralları ihlal edilmesi durumunda cezai işlem uygulanır. Araç hareket halindeyken kesilen cezaları, aracı kiralayan sürücüler ödemek zorundadır. Ancak araç arızasından dolayı bir takım cezalar meydana gelirse bu durumda araç kiralama sözleşmenizde yazan maddeler devreye girmektedir. Bu nedenle aracı hangi şartlar altında kiralıyorsanız ona dikkat etmelisiniz. 

Araç kiralarken, meydana gelebilecek bu arıza ya da kaza durumlarını konuşmanız size faydalı olacaktır. Böylece haberinizin olmadığı istemeyen durumlar ile karşılaşmayabilirsiniz. 

plakasız araç kullanma

Plakasız Araç Kullanma Süresi Ne Kadar?

Sürücüler araçlarını yeni alındığı durumlarda plakası olmayabiliyor. Bu durumda henüz bir plaka yoksa geçici plaka prosedürü uygulanıyor. Araca G Plaka adı verilen geçici plakalar veriliyor. Böylece bu plakalar sayesinde araç yeni alındığından dolayı geçici bir plaka takıldığı ekiplerce anlaşılmış oluyor Bu sebeple araca herhangi bir  ceza yazılmıyor. Ancak geçici verilen plakaların kullanım süreleri 3 gün ile sınırlı tutuluyor. eğer sürücüler 3 gün sonunda hala kullanılmaya devam ederse plakasız araç kullanma cezası sürücülere yazılır. Plakasız motorlarda ise eğer yeni plaka bekleniyorsa 3 ay süreyle trafikte plakasız dolaşabilme imkanı sunulur. Daha sonrasında motora da asıl plaka takılmalıdır. 

Plakasız Araç Kullanma Cezası Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden  “Trafik Cezası Ve Otopark Sorgulama” kısmından trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sizden istenen bilgileri girdikten sonra “Araç plakasına yazılan ceza sorgulama, sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama, tüzel kişi ceza sorgulama, otoparka çekilen araç sorgulama” bölümleri içinden ilgili bölümü seçerek ceza tutarlarına ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Ceza Puanı Nedir ve Aşılırsa Ne Olur? 

Yeni gelen ceza puanı sistemi ile sürücülere artık kesilen cezalara ek olarak bir de ceza puanı sistemi uygulanıyor. Sürücü hakkında tutulan ceza listesinde, sürücünün işlediği bir trafik kusuru bulunuyorsa sürücüye para cezasının yanında bir de ceza puanı veriliyor. Ceza puanının artması kişinin aleyhine bir durumdur. Ceza puanı 100 seviyesine ulaşırsa çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Trafik kusurunun seviyesine göre ceza puanında da değişiklik yapılıyor. Örneğin hız sınırını aşmanın ceza puanı 20 olarak biliniyor. Ayrıca plakasız araç kullanma ceza puanı da 20. 

Sürücülerin son 1 yıl içerisindeki ceza puanı toplanarak 100’e ulaşırsa kişinin ehliyetine 2 ay süre boyunca el konuluyor. Ayrıca bu cezaya ek olarak sürücü hakkında bir takım zorunlu trafik eğitimleri de uygulanıyor. Eğer sürücü aynı yıl içerisinde ikinci kez 100 puana ulaşması durumunda bu kez sürücünün ehliyetine 4 aylık süre ile el konulur. Bu ceza süresince ise sürücüye psikoteknik test uygulanır. Bu test yapıldıktan sonra kişinin sürücülüğüne devam etmesinde bir sorun görülmez ise kişiye ehliyeti geri teslim edilir. Ayrıca sürücü üçüncü kez 100 puanı aşan hareketlerde bulunursa kişinin ehliyetine ise süresiz olarak sel konuluyor.

Plakanın Okunmasını Engelleme Cezası

Plakayı gizlemek kanunla yasaklanmıştır. Sürücülerin çeşitli sebeplerle aracın plakasının net olarak görüntülenmesi engellemeleri, önemli bir trafik suçudur. Burada ​​Karayolları Trafik Kanunu’nun 23/3-c-1 ceza maddesi uygulamaya alınır. Plakalarını tanımlanmayacak şekilde kapatılması halinde söz konusu ceza maddesine göre para cezası verilir. Plaka kapatmanın para cezasının yanı sıra sürücüye ya da araç sahibine plakayı olması gereken hale getirmesi de istenir. Bunun için de 7 gün yasal süre verilir. 2024 plakanın okunmasını engelleme cezası 2.648 TL olarak açıklanmıştır. 

Sahte Plaka Cezası

Araç plakasında usulsüz davranmak ciddi bir suçtur. Bazı suç davranışları içinde araca sahte plaka taktırmak yer alır. Burada hem para cezası uygulanır hem de söz konusu durumunun nedenine dair araştırma yapılarak gerekli işlemler yapılır. Peki, 2024 arabaya sahte plaka takmanın cezası nedir? Araca sahte plaka takmanın cezası 32.170 TL olarak belirlenmiş. 

Plakasız araç kullanmak, trafikte kimliksiz olarak ilerlemek demek. Kimliği olmayan bir araç ise yapacağı kaza ve hatalar konusunda büyük bir belirsizliğe neden olabilir. Kalabalıkların yaşadığı kentlerde, yaşam ancak düzen ve kurallarla güvenli olabiliyor. Bu nedenle ne sebeple olursa olsun trafiğe plakasız çıkmayın. Araç plakasının görünür ve kurallara uygun şekilde olmasına dikkat edin. Ayrıca trafikte plakasız araç gördüğünüzde sorumlu davranarak yetkililere bilgi verebilirsiniz. 

Yorum ekle