Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > 2020 Direksiyon Sınavları Ne Zaman?

2020 Direksiyon Sınavları Ne Zaman?

2020 direksiyon sınavları ne zaman? Korona nedeniyle ertelenen direksiyon sınavlarında son durum ne? Direksiyon sınavları ne zaman yapılacak ve sürücü kursları ne zaman açılacak sorularının yanıtları için okumaya devam edin…

Nisan 2020 direksiyon sınav tarihleri merak ediliyor. Pek çok sürücü adayı ve sürücü kursu için korona nedeniyle direksiyon sınav tarihleri ve sınavların ne zaman yapılacağı konuları önemli. Direksiyon sınavları 2020 ya da corona direksiyon sınav ertelemeleri son durum gibi aramalar yapıyorsanız, haberimiz sizi ilgilendiriyor…

2020 Direksiyon Sınavları Ne Zaman?

Ehliyet sınavı 2020 sorgusu, Mart ayı itibariyle corona salgının gölgesinde kalanlardan. Covit19 adlı virüsün küresel anlamda yarattığı olumsuz etki, eğitimde online sisteme geçilmesine neden oldu. Diğer yandan pek çok alandaki toplu sınavlar da ya ertelendi ya da online yapılacak şekilde revize edildi. Direksiyon sınavı, online olarak yapılabilecek bir sınav olmadığı için burada erteleme yapıldı. Geçtiğimiz ay, Milli Eğitim bakanlığının yaptığı açıklamaya göre ay sonuna kadar corona nedeniyle direksiyon sınavları ertelenmişti. Ancak Nisan ayı için bir bilgi henüz verilmedi. Diğer yandan belirlenmiş yaş aralığındaki kişiler için sokağa çıkma yasağının devam ediyor olması, eğitim kurumlarının da kapalı olması nedeniyle Nisan 2020 direksiyon uygulama sınavlarının da erteleneceğini öngörüyoruz. 

Direksiyon Sınavı 2020 Detayları

Korona sebebiyle ehliyet direksiyon sınav tarihleri için erteleme yapıldı. Ayrıca sürücü kursları da tatil edildi. Korona nedeniyle ehliyet kursları tatil olduğu gibi mevcutta planlanmış olan direksiyon sınavları da ertelendi. Covit19 karantina kararları öncesinde Mart 2020 direksiyon sınav tarihleri aşağıdaki gibi planlanmıştı:

A)2020 direksiyon sınavı cumartesi oturumu tarihleri:

  • 07 Mart 2020
  • 14 Mart 2020
  • 21 Mart 2020
  • 28 Mart 2020
B) 2020 direksiyon sınavı pazar oturumu tarihleri:
  • 01 Mart 2020
  • 08 Mart 2020
  • 15 Mart 2020
  • 22 Mart 2020
  • 29 Mart 2020
Direksiyon Sınavları Hakkında Merak Edilenler

Ehliyet nasıl alınıyor, direksiyon sınavı ne kadar sürüyor, direksiyon sınavına kaç kere girilebilir…Şimdi, biraz da ehliyet ve direksiyon sınavlarına dair en çok merak edilen konu başlıklarını ele alalım…

Adım Adım Ehliyet Alma Süreci

Ehliyet almak için aşağıdaki adımlar takip ediliyor:

  • Başvuru Aşaması

Aday, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ehliyet kursu merkezine giderek, bu eğitim kurumu aracılığıyla başvuruda bulunur. 

  • Teorik Sınav Aşaması

Teorik sınav aşamasında online derslere katılıp teorik sınavı geçmek gerekiyor. Bu sınav geçilmeden direksiyon sınavına girilemiyor. 

  • Direksiyon Sınavı Aşaması

Direksiyon sınavında İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı bir ehliyet komisyonu görev yapıyor. Bu komisyon direksiyon sınav tarihini belirliyor ve ilgili sürücü kursu merkezlerine iletiyor. Kurslar da kendi kursiyerleri için planlama yapıyorlar ve sınav genellikle cumartesi ya da pazar günleri yapılıyor. 

Direksiyon Sınavına Kaç Kere Girme Hakkı Var?

Bir adayın toplamda 4 kere daha direksiyon sınavına girmeye hakkı vardır. Her bir seferde 2 saat direksiyon eğitimi alınır ve direksiyon sınav harcı yatırılarak sınava girilir. Yapılacak olan direksiyon sınavına mazeretsiz bir şekilde girmemeniz halde söz konusu 4 hakkınızı da kaybedersiniz. 4 kere girip de geçememeniz halde ise direksiyon eğitimini en başından alıp, tamamlayıp tüm süreci tekrar etmeniz gerekir. 

Direksiyon Sınavı Tarihi ve Yeri Nasıl Belirleniyor?

Direksiyon sınav tarihleri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı komisyon tarafından belirleniyor. Bu yıl korona sebebiyle direksiyon sınav tarihleri için bir erteleme yapıldı. Ancak normalde her yıl aynı dönemlere denk geldiğini söyleyebiliriz. Direksiyon sınav yeri ise yine aynı komisyon tarafından belirlenir ve değiştirilemez. 

Direksiyon Sınavından Kalınca Ne Oluyor?

Sınavı geçememeniz halinde tekrar girmeniz gerekiyor. 4 kez girme hakkınız var. 

Direksiyon Sınavı Ne Kadar Sürüyor?

Direksiyon sınavı, toplamda 35 dakika sürer. 5 dakika aracın genel yapısı hakkında sorular için ve kalan 30 dakika da 2 ayrı gözetmen eşliğinde sürüş tekniği için olmak üzere 35 dakikada güvenli araç kullanıp kullanmadığınız anlaşılmaya çalışıyor. 

Sıvanları Geçenler Ehliyetini Nasıl Alıyor?

Sınavı geçenler için ya da ilk defa ehliyet alacaklar için süreç şöyle: 

  1. Bağlı olduğunuz sürücü kursu, sürücü dosyalarını düzenleyerek MEB’e başvuru yapıyor. 
  2. Ardından size onaylı bir sertifika veriliyor. 
  3. Belirtilen şekilde ehliyet harç ücretini ödemeniz gerekiyor. 
  4. Emniyet randevu almanız gerekiyor. 
  5. Randevunuza sürücü dosyanız ile gidip geçici sürücü belgenizi alıyorsunuz.
  6. Yaklaşık 15 gün içinde adresinize kalıcı sürücü belgesi geliyor. Geçici olanı atabilirsiniz. 

Şehirlerarası Araç Kiralama Şartları için Tıklayın

Yorum ekle