Yolcu360 Blog
2024-resmi-tatiller-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > bulten > 2024 Resmi Tatiller Takvimi

2024 Resmi Tatiller Takvimi

2024 resmi tatiller takvimi belli oldu! Tüm dünyada yılın belli zamanlarında dini, milli ya da kültürel öneme sahip bazı olaylar ya da durumlar nedeniyle ilan edilmiş olan resmi tatiller vardır. Bu resmi tatiller her ülkede farklı tarihlerde görülür. Ülkemizde de Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı gibi dini bayramlar ve Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı gibi milli bayramlar da resmi tatil olarak kabul edilir. Resmi tatiller genel olarak her yıl aynı tarihe denk gelir ancak dini bayramlar hicri takvime göre hesaplandığından miladi takvim karşılığı her yıl farklı tarihlere gelir. Her iki durumda da resmi tatillerin haftanın hangi günlerine denk geldiği özellikle de çalışanlar için oldukça önemlidir. Tatil planı yapmak ve eğer mümkünse resmi tatilleri hafta sonu ile ya da yıllık izin günleri ile birleştirmek için bu tatillerin hangi günlere denk geldiğini önceden bilmek önemlidir. Bu nedenle de özellikle de çalışanlar her yılın başında o yılın resmi tatil günlerini araştırır. 2024 yılı resmi tatil günleri konusu da bu anlamda birçok kişi tarafından araştırılıyor. Siz de tatil planlarınızı yapmak ve yoğun çalışma temponuz için küçük molalar ayarlamak istiyorsanız 2024 takvimi  resmi tatil günlerine detaylı bakalım.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Resmi Tatil Nedir?

2023-resmi-tatiller-.jpg

Resmi tatil, bir ülkede devlet tarafından belirlenmiş olan özel günlerde kamu kurumları, okullar ve özel sektör firmaları için tatil ilan edildiği günlerdir. Dini, milli ya da kültürel öneme sahip olan günler her ülkede farklılık gösterse de resmi tatil kavramı tüm dünyada vardır. Resmi tatiller sayesinde kişiler hem milli ve dini duygularını yaşar hem de bu sayede küçük bir dinlenme fırsatı yakalar. Resmi tatiller genellikle 1 gün ila 5 gün arasında değişiklik gösterebilir. Bazı yıllarda resmi tatiller hafta sonları ile ya da diğer resmi tatillerle birleştirilerek uzatılabilmektedir. Resmi tatillerin uzatılması yine devlet otoriteleri tarafından bir açıklama ile duyurulur. Resmi tatiller yasalarla belirlenen günler olduğu için kanunlarla da güvence altına alınmıştır.

İş kanununda resmi tatillerde çalışan kişilerin çalıştıkları günün ücretini %100 zamlı olarak tahsil edecekleri açıkça belirtilmiştir. Kamu kurumlarında resmi tatillerde genellikle çalışılmaz ancak şahıs şirketleri ya da özel şirketlerde bu durum biraz daha esnek şekilde karşılanabilir. Ancak özel sektör şirketleri de olsa resmi tatillerde çalışmaya karar vermiş tüm firmaların bu kararlarını kanunen ilgili makamlara öncesinde bildirmesi gerekir. Bu bildirim firma sahibinin resmi tatil hakkından feragat ettiğini ve çalışanlarına bunun karşılığında yasal hakkı olan ücreti ödediğini beyan etmesi açısından önem arz eder. Aynı şekilde çalışan kişiler de resmi tatil haklarını kullanabilecekleri gibi bu haklarından yasal ölçüler çerçevesinde de feragat edebilirler.

2024 Resmi Tatiller 

2024-resmi-tatiller.jpg

Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi milli, dini ve kültürel öneme sahip olan birçok gün yıl içerisinde resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Her yıl bu resmi tatiller haftanın farklı günlerine denk gelmektedir. Bu farklılık kişilerin resmi tatillerde rutin bir plan oluşturmasını engeller. Bu nedenle de her yeni yıl öncesinde kişiler resmi tatil günlerini kontrol ederek tatil planlarını buna göre gerçekleştirir. Yoğun çalışma temposuna küçük molalar vermeyi sağlayan bu resmi tatil günleri aynı zamanda çocuklar için de oldukça keyiflidir. Ülkemizde özellikle de milli bayramlarda her ilde çeşitli etkinlikler de düzenlenir. Bu etkinlikler hem kutlama amaçlıdır hem de kişilerin eğlenmesine ve sosyalleşmesine yardımcı olur. 2024 yılı için geri sayımın başladığı şu günlerde şimdiden resmi tatil günleri de araştırılmaya başlandı. 2024 yılında 14 tam günlük ve 3 yarım günlük resmi tatil bulunuyor. Şimdi hep birlikte bu 2024 resmi tatiller hangi günlere denk geliyor ve bu günler nasıl tatil fırsatları oluşturuyor yakından bakalım. 

  • Yılbaşı – 1 Ocak

Neredeyse tüm dünyada resmi tatil kabul edilen yılbaşı ülkemizde de resmi tatil. Yılın ilk resmi tatili olan 1 Ocak, 2024 yılında pazartesi gününe denk geliyor. Bu da 2024 yılına pazartesi sendromu olmadan başlayacağımız anlamına geliyor. Hafta sonu ile birlikte düşündüğümüzde 3 günlük bir tatil yapabilir ve yeni yıla dinlenmiş bir şekilde başlayabilirsiniz. 

  • Ramazan Bayramı – 10 -12 Nisan

Resmi tatil günleri araştırılırken en çok sorulan sorulardan biri de “Ramazan Bayramı ne zaman?” sorusu oluyor. 2024 Ramazan Bayramı mükemmel bir tatil fırsatı sunuyor. 9 Nisan Salı gününe denk gelen bayram arifesi yarım gün, 10 Nisan Çarşamba, 11 Nisan Perşembe ve 12 Nisan Cuma tam gün olmak üzere 3.5 günlük bir bayram tatili var. Cumartesi ve pazar günlerini de dahil ettiğimizde 5.5 günlük uzun bir tatil planı yapabilirsiniz. Bu tatili daha da uzun bir hale getirmek isterseniz öncesinde iş yerinizle görüşerek 1.5 günlük yıllık izninizi dahil edip 2024 Ramazan Bayramı tatilini 9 güne uzatabilirsiniz. 

  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı – 23 Nisan

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl büyük küçük herkes tarafından coşkuyla kutlanan milli bayramlardan biri. Geçen yıl pazar gününe denk gelerek bir tatil fırsatı oluşturmasa da 2024 özel günler takviminde 23 Nisan salı gününe denk geliyor. Bu da haftaya kısa bir mola vermeniz ve kafa dinlemeniz için güzel bir fırsat demek. 

  • Emek ve Dayanışma Günü – 1 Mayıs

Ülkemizde 2009 yılında resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü 2024 tatilleri içerisinde çarşamba gününe denk geliyor. Tam hafta ortası olan bu günün resmi tatil olması haftanın yoğunluğuna ara vermek ve nefes almak için iyi bir fırsat. 

  • Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı – 19 Mayıs

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve kurtuluş mücadelemizin başladığı gün olarak kabul edilen bu milli bayram her yıl ülkemizin dört bir yanında gençlerin hazırladığı özel gösterilerle coşkuyla kutlanır. 2024 yılında 19 Mayıs pazar gününe denk geliyor ve maalesef bir tatil fırsatı oluşturmuyor. 

  • Kurban Bayramı – 16 – 19 Haziran

2024 Kurban Bayramı ne zaman sorusu da resmi tatil araştıranların cevabını en çok aradığı sorulardan biri. 4 gün süren Kurban Bayramı hafta içi günlere denk geldiğinde oldukça güzel bir tatil fırsatı anlamına geliyor. Ancak 2024 yılında Kurban Bayramı arifesi 15 Haziran Cumartesi gününe denk geliyor. Bayram ise 16 Haziran Pazar, 17 Haziran Pazartesi, 18 Haziran Salı ve 19 Haziran Çarşamba günlerine denk geliyor. 

  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü – 15 Temmuz

15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitleri ve yaralanan gazileri anmak için 2016 yılında resmi tatil ilan edilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü 2024 yılında pazartesi gününe denk geliyor. Bu da pazartesi sendromunu atlatmış olacağınız bir hafta anlamına geliyor. 

  • Zafer Bayramı – 30 Ağustos

Büyük zaferi kutladığımız 30 Ağustos 2024 yılında çarşamba gününe denk geliyor. hafta ortasına denk gelen bu resmi tatilde yoğun temponuza kısa bir ara verebilirsiniz. 

  • Cumhuriyet Bayramı – 29 Ekim

Her yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutladığımız 29 Ekim, 2024 yılında salı gününe denk geliyor. 28 Ekim Pazartesi gününün de yarım gün resmi tatil ilan edildiği Cumhuriyet Bayramı 1.5 günlük bir tatil demek. 

2024 Okul Tatili Takvimi

2024-resmi-tatiller.jpg

Tatil planı yapan çocuklu aileler için 2024 ticari takvim kadar akademik takvim de oldukça önemli. Özellikle de yaz tatili için 2024 okullar ne zaman kapanıyor sorusu ailelerin cevap aradığı en önemli sorulardan biri. 11 Eylül 2023’te başlayan eğitim döneminin ilk yarısı 19 Ocak 2024 yılında sona erecek. İlk dönemin ara tatili ise 13 Kasım – 17 Kasım 2023 tarihleri arasında. 2024 okul tatili ise ilk olarak 22 Ocak 2024 ve 2 Şubat 2024 tarihleri arasındaki sömestr tatili olarak belirlenmiş. 5 Şubat 2024’te başlayan ikinci eğitim dönemi ise 14 Haziran 2024’te sona erecek. 2024 ara tatil ise Ramazan Bayramı’nın da içinde olduğu 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında.

2024 yılında tatil planlarınızı daha rahat yapabilmeniz için 2024 tatil günleri listemizin sonuna geldik. Siz de tatil planlarınızı bu listeye göre yaparak tatillerinizi çok daha keyifli şekilde geçirebilirsiniz. Tatile çıkarken araç kiralamaya ihtiyaç duyduğunuzda araç kiralama fiyatları için kolay bir online araştırma yapabilirsiniz. Dilediğiniz marka ve modelde araçları bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu olan Yolcu360 ile çok kısa sürede sorunsuz bir şekilde aracınızı kiralayabilirsiniz. Araç kiralama süreçleri hakkında bilgi almak için 7 gün 24 saat 0850 360 5 360 numarasından ödüllü misafir merkezimize ulaşabilirsiniz. Ayrıca Yolcu360 mobil uygulamasını da cep telefonunuza indirebilirsiniz.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle