Yolcu360 Blog
emniyet-seridi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar ve Nasıl Sorgulanır? 2024

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar ve Nasıl Sorgulanır? 2024

Emniyet Şeridi Cezası 2024 tutarı belli oldu! Trafikte emniyet şeridi ihlali yapmak birçok kazaya sebebiyet verebildiğinden trafik ekipleri tespit ettiklerine emniyet şeridi cezası keser. Emniyet şeridine girme cezası trafik kazalarının önüne geçmede caydırıcı rol oynuyor. Peki, emniyet şeridi cezası 2024 ücretleri ne kadar ve detayları neler? ve emniyet şeridine girme cezası sorgulaması hakkında bilgileri bu yazımızda sizler için derledik.

Emniyet Şeridi İhlali Cezası Sorgulama

Emniyet şeridi ihlali cezası alan sürücüler e-devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapın, sonrasında sistem üzerindeki e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girin. ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayın. Böylece trafik ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayın. Böylece emniyet şeridine girme cezası sorgulaması yapabilirsiniz.

emniyet şeridi cezası

Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ödeme

Ödemeleri gerçekleştirebilmeniz için cezanın tebliğ edilmesi gerekiyor. Cezanın sürücüye tebliğ edilmesinin ardından araç sürücüleri anlaşmalı bankalar üzerinden radar cezası ödemesi yapabilirler. Bankaların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden kredi kartı bilgileri girilerek ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca PTT şubelerinden nakit şeklinde ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra emniyet şeridi ihlali cezasını ödemek için devletin anlaşmalı olduğu bazı devlet bankalarından da faydalanabilirsiniz. İster internet bankacılığı ister ATM’lerden emniyet şeridi ihlali cezanızın ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar? 2024

Bilindiği üzere trafik ekiplerinin denetimleri sonucunda emniyet şeridi ihlali yapan sürücülere ceza kesme işlemi uygulanıyor. Aynı zamanda elektronik denetleme sistemleri ile şerit ihlallerini plaka üzerinden takip ederek trafik cezasına dönüştürülüyor. Emniyet şeridi ihlali 2024 ceza oranları da belli oldu. 2024 trafik cezaları içinde yüksek tutarlı olanlardan biri de emniyet şeridi ihlali. Buna göre emniyet şeridi cezası 2024 itibari ile bir önceki yıla göre %58,46 zamlandı. 2023’te 4.064 TL olan emniyet şeridinde gitmenin cezası 2024 yılında 6.440 Tl oldu. İndirimli trafik cezası ödeme için 15 gün içinde cezayı yatırmanız önemli. Böylece diğer cezalardaki gibi %25 indirimli ödeyebilirsiniz.

Emniyet şeridi cezası ücreti 6.440 Tl
15 gün içinde ödenirse 4.830 TL

Emniyet Şeridi İhlali 

Pek çok araç sürücüsü emniyet şeridini kullanmaktan çekinmemektedir. Güvenlik şeridinin sadece acil durumlar için kullanıldığı algısı mevcuttur. Nitekim durum sadece bu kadarla sınırlı değil. Trafikteki düzene uyan milyonlarca insana rağmen güvenlik şeridini kullanan sürücüler kurallara uyan diğer sürücülerin hakkını gasp etmektedir. Bu açıdan bakıldığında bu ihlal aslında iki yönlü olarak düşünmek gerekmektedir. Bu durumda kişi hem devlete hem de diğer bireylere karşı aleni bir suç işlemektedir desek yanılmış olmayız. Hal böyle olunca trafikte karşılıklı hoşgörü ve adalet duygusu sarsılmaktadır. Aynı zamanda sürücüler trafikte saatlerce beklemesine rağmen bazı araç sürücülerinin güvenlik şeridini kullanarak avantaj sağlaması trafikte tahammülsüzlüğe ve taşkınlığa da neden olmaktadır.

Trafik Cezalarında İndirim Hakkı

Emniyet şeridi ihlali cezası da dahil olmak üzere trafik cezalarınızı 15 gün içerisinde ödemeniz halinde %25 indirim hakkından faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken trafik cezanızın son ödeme tarihini takip etmek; gecikme yaşamamak.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Böylece o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

Yorum ekle