Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > 2. El Araç Alım Satımında Yeni Dönem!

2. El Araç Alım Satımında Yeni Dönem!

İkinci el araç alım satımı yapan kurumları ve kişileri etkileyecek yeni yasa tasarısı, sürece nasıl şekil verecek?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç alım satım süreçlerini daha düzenli ve daha iyi denetlenebilir kılmak için bir süredir konuya ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde yasa tasarısı duyuruldu. Buna göre artık ikinci el araç alım satım süreçleri epey değişecek.

13 Şubat 2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmi Gazetede tebliğ edilen kara motorlu taşıtlarının alım satımını kapsayan yasa tasarısının detayları şöyle:

2. el araç alım satım işlemlerine dair yetkisi olmayanlar yani arabasını satmak isteyen vatandaşlar, yılda en fazla üç kere alım satım yapabilecek ve bu araçların da en az üç yıl boyunca kendi adlarına tescilli olması gerekecek. Yani artık ikinci el araç alım satımı yaparak gelir elde edenler için ciddi bir kısıtlama söz konusu. Konuya dair otoritelerin pek çoğu, bu durumun ikinci el araç dolandırıcılığını da büyük ölçüde azaltacağını savunuyor.

İkinci el araba satmaya yetkisi olan kurumlar yani 2. el satışı yapan galeriler için de süreç biraz zorlaşacak gibi. Zira, galeriler satışa çıkardıkları araçlar için epey bir sorumluluk almak zorunda kalacak. Yeni yasanın 2. el araç alım satımı yapan galerilere getirdiği yükümlülükler de şöyle özetlenebilir:

  1. Söz konusu aracın detaylı bilgilerinin olduğu tanıtım kartları hazırlayacak ve bunlar aracın görünen bir yerinde bulundurulacak.
  2. İkinci el araç satışı yapacak personel, Bakanlığın belirlediği bir eğitimden geçecek ve sertifika sahibi olacak.
  3. Galeri, araç için oto ekspertiz raporu alacak, bu raporun bir kopyasını alıcıya verecek.
  4. Ekspertiz raporunda belirtilen dışında bir arıza söz konusu olursa galeriler sorumlu tutulabilecek.
  5. 10 yaşından büyük araçlar için galeriler, garanti belgesi düzenleyecek.
  6. İlk üç ay içinde satılan araçta hasar çıkarsa galeri aracı tamir ve bakıma alırken alıcıya ikame araç sunacak.

Tüm bu saydığımız maddeler şimdilik ikinci el araç satışı yapan galerileri epey zorlayacak gibi görünüyor. Ancak uzmanlara göre zaman içinde bu prosedürlerin sunduğu güven sebebiyle alıcılar, sahibinden satılık ikinci el araç yerine galeriden satılık ikinci el araç ilanlarına yönelecek. Bu da hem alıcıların hem de satıcıların galerilere daha fazla yönelmesini ve diğer yandan da sektörün daha fazla denetlenebilir olmasını sağlayacak.

 

 

Yorum ekle